Mycket prat – ingen verkstad

2013-11-04 15:31:31
Det är snart val och borgare av alla kulörer tycks plötsligt ha drabbats av dåligt samvete. I dagarna har två vinstkramande ministrar, finansminister Anders Borg och utbildningsminister Jan Björklund, uttalat sig mot riskkapitalisternas plundring av skolan och vården. 
Uttalandena kommer samtidigt som  riskkapitalisterna med hjälp av lagen och politikerna vunnit slaget mot Skatteverket när det gäller de ökända så kallade räntesnurrorna. 
Som vanligt är det mycket prat och ingen verkstad när finansministern 
säger att riskkapitalbolagen inte är lämpliga för att driva skolor och major Björklund uttrycker missnöje med riskkapitalister som huserar i vården samt lovar porta riskkapitalisterna från skolan efter valet 2014. Men de förslag om ”hårdare ägarkontroll” som höger-
ministrarna aviserar ändrar inget. Även i fortsättningen kommer exempelvis Wallenbergs riskkapitalbolag EQT kunna driva landets största friskolekoncern Academedia. 
Academedia gjorde en sammanlagd vinst på 190 miljoner kronor under räkenskapsåret 2011–12, vilket motsvarar 6 300 kronor per elev i koncernens skolor. Vinstsumman skulle räcka till 400 nya lärare.
Vem kan för övrigt tro på en regering som har det skandalomsusade riskkapitalägda vårdbolaget Attendos chef Henrik Borelius som rådgivare i välfärdsfrågor. Attendo, som snor mångmiljonbelopp från skattebetalarna med sina räntesnurror, kampanjar numera öppet för att Reinfeldt & Co ska sitta kvar även efter nästa val och för mer vinster i välfärden.
”Vi har en politisk debatt som nästan helt präglas av en fixering vid driftsformer i allmänhet och bristerna i några få enskilda verksamheter i synnerhet. I denna vrångbild ingår föreställningen att vinst alltid är av ondo och att brukarna är förlorarna”, skrev Attendo Cares vd Ammy Wehlin och vice vd Margareta Nyström i en debattartikel i Göteborgs-Posten den 6 september. Brister i några få ”verksamheter”, när välfärden körs i sank av vinsthungriga riskkapitalister och nedskärningspolitiker? 
”Vinst är en förutsättning för att kunna ge ägare en rimlig avkastning”, skriver Attendodirektörerna vidare och nu är dom på hemmaplan. Varje år har Attendo gjort 200-300 miljoner kronor i vinst och betalat noll i skatt. Därför kunde Attendos ägare, riskkapitalbolaget IK, nyligen plocka ut 1 miljard kronor ur vårdjätten. 

PO

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!