När livet kraschar med jobbet

2010-01-21 12:51:08
– Ni vet inte hur det fungerar där nere, kritiserar en arbetare vid namn Reza en från facket.
Den fackliga representanten me­nar tvärtom att han vet bättre vad som pågår än arbetaren. Under tio minuter ser vi hur klubben beklagar och förklarar varslen. Inte en enda gång hörs det kritik mot företagsledningen, inte en enda gång talas det om aktieutdelningar. Och inte en en­da gång talas det om stridsåtgärder. Tittaren får se förtvivlan och tårar. Den enda gången det diskuteras om något som kan göras, är under Debatt, då arbetare hetsigt diskuterar frågan om förstatligande med en från tankesmedjan Nya välfärden, som sä­ger att förstatligande är socialism.

Andra delen börjar passande nog med Barack Obama, som även han påtalar hur viktig bilindustrin är för honom. Passande, med tanke på vilka dessa personer är, ett byte från en kapitalist till en annan som ska sitta vid rodret. Maud Olofsson, med sin avsky inför ett förstatligande, berättar i Trollhättan att staten inte kommer att ta över. Skrattretande, tror hon att hon talar för oss alla? Men här kommer Rättvisepartiet Socialisterna in. Medlemmar i RS delar ut flygblad och uppmanar till kamp samt protesterar under den stora demonstrationen i Trollhättan. Banderollen ”För- statliga Volvo och Saab” finns med.

Den andra delen präglas av hur sparkade bilarbetare försöker ge sig in på arbetsmarknaden igen, eller sö­ka in på utbildningar och klara av sina utgifter.
Men här och där visas en kampvil­ja och 40 minuter in på den andra de­len visas protestmötet på Volvo Last- vagnar innan aktieutdelningen på 4 miljarder kronor, följt av när RS tillsammans med andra från Arbetar­Initiativet protesterar utanför bolags- stämman, samt den stora protesten efter att utdelningen på Volvo LV gick igenom. Vad som inte berättas eller visas är hur Olle Ludvigsson, som deltog på stämman, röstade för en utdelning och att han begav sig ut till protesten endast för att skälla ut arbetarna som ropade ”4 miljarder – 10 000 jobb!”.
 
Den tredje och sista delen visar hur chefer i Trollhättan står i kyrkan och ber för de berörda. Det var som om fjärrkontrollen av misstag bytt kanal till en parodi eller någon an­nan form av komedi. Den här delen visar fem minuter in i avsnittet hur det går för bilförsäljare av Saab. Tju­go minuter in i avsnittet visas Olle Ludvigsson, som kandiderar för Europaparlamentet. Ett klipp visas när han håller tal och föga förvånande är det bara två personer som lyssnar på honom.

Strax därefter visas ett annat klipp av sossarnas förstamajtåg i Trollhättan.
De talar om att kämpa för jobben, medan nästa klipp visar att över en halv miljon kommer att vara arbetslösa år 2010. Men sedan Socialdemokraterna förlorade valet 2006 har de inte visat på hur krisen ska bekämpas, och på de ställen de har sina styrkefästen har de gått tillbaka på grund av sin nedskärningspolitik.

Försäljningen av Saab och Volvo diskuteras i den sista delen. Det spelar emellertid ingen roll vem som köper företagen – så länge det är en spekulant som äger dem kommer arbetarnas villkor att attackeras.
Dokumentären slutar med beskedet om att SAAB ska läggas ned. Det­ta besked kom dock inte förrän kapi- talister i åratal plundrat kassan på arbetarnas bekostnad samt attackerat arbetsvillkor och rättigheter.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!