När tar det hus i helvete?

2006-12-10 18:20:10
Vad betyder den senaste tidens rapporter om fantastiska vinst-, aktieutdelnings- och direktörslönerekord och skenande inkomstskillnader för nästa avtalsrörelse?

Sveriges vd-löner i både små, medelstora och stora företag har på fem år ökat med 70 procent. Chefslönerna har enligt LO:s vice ordförande Erland Olausson gått från 5-10 till 30-40 arbetarlöner.
Ersättningarna kallas till och med av Olle Rossander på den så kallade Förtroendekommissionen, som överlämnat en rapport till regeringen, för ”fullständigt orimliga” och betyder ”en gigantisk förmögenhetsomfördelning”.
På 1970- och fortfarande på 80-talet skulle detta ha varit politiskt omöjligt. Det skulle direkt ha utlöst massiva krav från lokala fackföreningar på temat ”nu är det vår tur” och del i uppgången.

Hur mycket tål arbetarna?

I dag är frågan hur mycket orättvisor Sveriges arbetare och lågavlönade kvinnor och män tål innan de reser sig för att skaka av sig den våta filt som det globaliserade kapitalet tillsammans med det fjättrande industriavtalet och den fackliga byråkratin lagt över arbetsplatserna.
–  Nyheter om våldsamt höjda chefslöner skapar spänningar i organisationen. Det är åt helvete, helt och hållet, kommenterade Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström under förbundets kongress, samtidigt som han frågade sig varför det alltid är de fattigaste som ska hålla igen?
Det är en fråga som han bör ställa till sig själv och sina kollegor inom LO-ledningen.

”Åt h-e-tal räcker inte”

–  Det räcker inte längre att stå i talarstolar och tycka att det är åt helvete utan att göra något. Nu måste produktivitetsvinsterna falla ut till vanliga knegare, säger Conny Carlsson, vice ordförande i Järnbruksklubben/Metall vid SSAB tunnplåt i Borlänge, till Offensiv.
Varenda liten lönehöjning på tre procent som till exempel metallarna fått del av bemöts enligt Conny Carlsson av nya rationaliseringar på tre procent och mer.

Avtalsråd i maj

Järnbruksklubben överlämnade i november 2004 en budkavel till regeringen och LO-ledarna som var riktad mot både egenavgifter och direktörernas giriga bonussystem. Om inget annat skulle hjälpa föreslogs en politisk strejk.
Den här gången gäller det enligt Conny Carlsson att ställa tuffare krav till avtalsrådet i maj inför förhandlingarna om det avtal som löper ut den sista mars nästa år.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!