Nästa slag mot ensamkommande

2018-03-02 09:45:08

foto: RS Luleå
Flyktingkampen och protesterna kommer att fortsätta mot den inhumana flyktingpolitiken.

Nästa slag mot ensamkommande – skolgången!

De senaste månaderna har ett nytt stort problem seglat upp för unga flyktingar och då framför allt ensamkommande. Det handlar om rätten till att gå i skola. Möjligheterna att få uppehållstillstånd minskar drastiskt då en flykting efter lång väntan fyller 18 år eller blir åldersuppskriven av Migrationsverkets ovetenskapliga ”medicinska åldersbedömningar”. Det visar sig nu dessutom att de i många fall förlorar möjligheten att gå i skolan.

Enligt skollagen har alla, även asylsökande, rätt att påbörja ett gymnasieprogram innan de har fyllt 18 år. De har också rätt att fullfölja det programmet, även efter de är 18 år.
Men efter 18-årsdagen har kommunerna inte längre någon skyldighet att ta hand om unga ensamkommande, som då ofta tvingas flytta till Migrationsverket boende, sannolikt i en annan kommun. Nu visar det sig att de mottagande kommunerna inte verkar acceptera fortsatt skolgång.

I Boden fick nyligen Hossein, som tvingades flytta från Västerås där han hade studerat 10 ämnen, veta att han nu bara skulle få tre ämnen ”för att det inte fanns plats”. Trots att lagen tydligt säger att alla har rätt att fullfölja sin utbildning. Andra ensamkommande vet inte om sina rättigheter och kontaktar inte ens gymnsieskolan i den kommun de tvingas flytta till.
Från Piteå har Offensiv fått rapporter om många unga som sitter ”hemma” och mår dåligt efter att ha rivits upp från skola och socialt liv i andra delar av landet. För att visa att ungdomen har gått i skolan behöver de en studieplan, vilket de inte alltid har fått med sig eller ens känner till att den finns.
För de ungdomar som finns kvar i samma kommun efter 18-årsdagen uppstår andra problem.
Det första gymnasieprogram som unga flyktingar läser är ett introduktionsprogram där de läser in alla betyg från grundskolan under max två års tid.
Trots den extremt tuffa tidsplanen är det många som är nära att klara av det denna vår.
Nu har de dock i många kommuner fått veta att eftersom de fyllt 18 år får de inte längre börja på en ”riktig” gymnasielinje, ett nationellt gymnasieprogram, efter introduktionsprogrammet.
Det här är inget annat än ett slag i ansiktet på de som har kämpat stenhårt med skolan de senaste två åren för att få börja ett nationellt gymnasieprogram, ibland från att inte ha gått i skola alls tidigare.

– Rättvisepartiet Socialisterna stödjer fullt ut Låt Oss Leva och andra som kämpar för den självklara rätten för unga att få fortsätta gå i skola så länge en befinner sig i Sverige, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå, och fortsätter:
– Även om lagen inte tvingar kommunerna att låta ungdomarna fortsätta till ett nationellt gymnasieprogram finns det inget som stoppar kommunerna från att göra det. Dessutom måste alla som tvingas byta kommun få fortsätta skolan i minst samma omfattning som innan de flyttade. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!