Nästan 400 000 är skuldsatta i landet

Fler har högre skulder i landet, särskilt ungdomar, via krediter och snabblån (Foto: Sean MacEntee / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Knappt 400 000 personer i Sverige har en gemensam skuld på 82,7 miljarder kronor hos Kronofogdemyndigheten. Trots att antalet skuldsatta har minskat har själva skulden ökat, bland annat hos unga som nu allt mer ansöker om skuldsanering.

Medelskulden per individ ligger på 208 227 kronor, men medianskulden ligger på 58 379 kronor, vilket visar på att det är många som har relativt små skulder hos Kronofogden. Den låga medianen innebär att en hel del av de skuldsatta har mycket höga skulder.
Enligt Kronofogden har antalet skuldsatta i deras register minskat sedan tidigare år och har inte legat så lågt på 28 år. Detta beror till stor del på att statliga skulder har minskat; bland annat på grund av att TV-avgiften togs bort. Men trots att färre har skulder är den sammanlagda skuldsumman högre. Detta handlar med stor sannolikhet om den ständigt ökande kreditkulturen; svenska hushållens skulder är näst högst i Europa bara efter Danmark, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).
Väldigt många låginkomsttagare tvingas använda sig av krediter för att köpa kläder och skor, tanka bilen och även för att köpa mat. En stor andel unga skuldsätter sig för att konsumera, och ofta krävs ingen inkomst för att handla på kredit eller ta snabblån. Konsumismen genomsyrar starkt dagens samhällsklimat där ägande ger status, och särskilt unga är mottagliga för sådana påtryckningar från omgivningen. Samtidigt är många unga arbetslösa eller jobbar deltid och kan få svårt att betala sina räkningar.

De skulder som sedan finns registrerade hos Kronofogden ägs fortfarande av olika inkassobolag, och där tickar räntan konstant på. Har man inte råd att betala dem helt eller betala av kommer skulderna alltid att fortsätta öka. Ju högre skulden är, desto högre blir också räntan.
Kronofogden har tagit fram en tabell över de svenska kommuner som har högst respektive lägst andel skuldsatta i befolkningen, fem kommuner vardera. De fem kommuner med störst andel skuldsatta är också fem av Sveriges kommuner med lägst medelinkomst bland befolkningen. 
De fem kommuner med lägst andel skuldsatta är också bland de kommuner med högst medelinkomst, däribland Danderyd som har högst medelinkomst i hela landet.
Detta visar klart och tydligt hur fattigdom blir en skuldfälla och att fattiga sedan straffas med betalningsanmärkningar och höga räntebelopp, vilket i sin tur ökar fattigdomen och de ekonomiska svårigheterna. 
De unga som hamnar hos Kronofogden kommer att få problem med att teckna avtal som hyreskontrakt och får en komplicerad start på vuxenlivet.

Krediter, snabblån och liknande borde inte behöva finnas, om bara alla hade en inkomst som täcker alla behov. När möjligheten finns att handla på kredit för att överleva tillkommer också möjligheten för företag att betala ut mindre i lön än vad som verkligen behövs, och detta är något som verkligen utnyttjas idag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!