Natoflyg över Luleå i juni´

2009-06-04 14:14:31
Den 8-16 juni håller Nato, med F21 som huvudbas, sin flygövning ”Loyal Arrow” i Luleå. Trots att Sverige officiellt står utanför Nato deltar man mer aktivt än många medlemsstater och nu välkomnas Natos krigshökar med öppna armar till Luleå.

Den svenska försvarsmakten har un­der de tio senaste åren helt utan demokratisk debatt förvandlats till en aktiv stöttepelare för både Natos nya roll utanför Europa och EU:s militarisering.

I scenariot för övningen kommer hotet från ”Lapistan”. På 1200-talet invandrade invånare i ”Lapistan” från östra Europa och tog mer och mer land i ”Bothnia” samtidigt som ursprungsbefolkningen jagades bort. ”Lapistan” är en icke-demokratisk, revolutionär nation, där härskarna le­der med hård disciplin och militär. Terrorister tränas i landet. När ”Lapi-stan” bryter mot FN:s försök att försvara ”bothniaminoriteten” skickar Nato en snabbinsatsstyrka till området i juni 2009 (NSD den 1 juni).
NSD rapporterar även den 1 juni om norska stridsflygplan som kommer lastade med ett dödligt gift. Sunderby sjukhus och räddningspersonal måste ha särskild beredskap för detta.
Natoövningen ”Loyal Arrow”omfattar minst 1 000 soldater från ett 30-tal länder samt ett 60-tal flygplan från olika medlemslän­der i Nato och ett engelskt hangarfar­tyg kommer att ligga i Bottenviken på internationellt vatten. Aldrig någonsin har ett hangarfartyg legat så högt uppe i Bottenviken som det fartyget kommer att göra under Natoövning­en.
Aldrig tidigare har en icke FN-relaterad flygövning ägt rum i Sverige, aldrig heller har något land som inte varit medlem i Nato låtit Nato hålla en övning i sitt land.
Sedan 2007 finns varken alliansfrihet eller neutralitet kvar och Sverige befinner sig i ett säkerhets­politiskt tomrum. Detta tomrum håller på att slukas av Nato.
I mars 2009 hölls en Natoövning utanför Nordnorge kallad för ”Cold response”. Scenariot i den övningen var ett krig om energitillgångar i Nor­ra ishavet. Fienden utgjordes då av delar av lokalbefolkningen, ”lokala separatist- och extremorganisation­er”.
Elevkampanjen har haft namninsamling på gymnasiebyn i Luleå, där intresset varit stort och flera elever vill delta i protesterna mot Nato.

Första aktionen är en demonstration den 6 juni.
Vi samlas kl 11.00 utanför Strandgallerian i Luleå, nätverket ”Nato ut ur Sverige” anordnar protesten. Vi uppmanar alla som kan att komma och delta i protesterna!
RS och Elevkampanjen kräver:
  • Stoppa Natos flygövning i Luleå.
  • Nej till kapitalets EU/EMU. Ing­et svenskt deltagande i EU:s armé och Natos militärallians. Ta hem svenska trupper från Afghanistan.
  • Vi har bara en jord! Militarism­ens miljarder till global klimatkamp och livsmedelsproduktion mot världsfattigdomen.
  • Global kamp mot imperialism­ens krig – För en socialistisk värld!

Anna Löfgren
Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!