Nazister buades ut

2009-12-02 18:21:56
När nazistiska Svenska motståndsrörelsen skulle ”hylla karolinerandan” med en marsch genom Stockholm den 28 november, var det en tyst och förskrämd grupp på 50 nazister som med massivt polisbeskydd sakta tog sig fram till Östermalmstorg. Längs med vägen blev de utbuade av hundratals antirasister som höll en väldisciplinerad manifestation 40 meter ifrån dem i Berzelii park.

Vid Dramaten samlades folk som spontant skramlade med nycklar i protest mot nazistmarschen och polisen överöstes med frågor från oroliga förbipasserande. Att Sveriges våldsammaste nazistorganisation, den så kallade Svenska motståndsrörelsen, till slut fick polistillstånd att genomföra en marsch genom Stockholm har upprört många.

Nazistmarscher är förberedelse till våld. Mot nazisternas våld hade därför nätverket Nazistfritt Stockholm utlyst en demonstration med start på Sergels torg kl 12.00. I nätverket ingår bl a den uiguriska föreningen Frihet, Etiopian Refugee Association, Papperslösa Stockholm, Elevkampanjen, HBT-socialisterna och Rättvisepartiet Socialisterna.

Ett hundratal antirasister samlades på Sergels torg och tal hölls av de olika organisationerna i nätverket Nazistfritt Stockholm samt av Stockholms sopgubbar och av en Lagenaarbetare. Under talkörer som ”Inga nazister på våra gator”, ”Inte en me­ter i kvadrat – åt nazister i Stockholms stad” och ”Återinför rätten till asyl” gick demonstrationståget ner till Berzelii park, där talkörer och appeller fortsatte.
Under jubel tillkom sedan Nätverket Mot Rasism från sin samling kl 13.00 och fördubblade den antirasistiska demonstrationen som med star­ka röster och megafoner buade ut na- zisttåget som sniglade sig förbi upp mot Östermalms torg.

Polisskyddet av nazisterna var massivt med helikopter, polishästar och hundratals poliser. Den antirasistiska demonstrationen avslutades en stund efter att nazisterna hade passerat.
Antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!