Nazister fick skärpta straff

2010-01-07 13:54:41
Den 28 september 2008 misshandlades sex personer i centrala Göteborg av den nazistiska så kallade svenska motståndsrörelsen (smr). Fyra av de misshandlade är medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiva antirasister.

Tre veckor tidigare hade smr stoppats av en blockad av sammanlagt 800 göteborgare i en aktion initierad av RS. Detta har sedan lett till att smr flera gånger sökt hämnd på ledande RS-medlemmar.
En av nazisterna, Jesper Olsson, stod också åtalad för att den 17 januari ha misshandlat RS-aren Stefan Berg i Brunnsparken. Det var när RS-medlemmar var på väg till en demonstration mot kriget i Gaza som nazisterna attackerade genom att kasta glasflaskor, för att sedan fortsätta attacken med flaggpinnar, slag och sparkar.
Händelsen filmades av smr och lades sedan upp på deras hemsida för att skryta över hur man ”jagat iväg rödingar” från Göteborgs ga­tor.
Efter att de fem nazisterna dömts i tingsrätten till fängelse från 8 till 13 månader överklagade de domen. Så gjorde även åklagaren, som ansåg att straffen var för låga. Den 14 till 16 december förhandlades ärendet i hovrätten för västra Sverige och den 30 december avkunnades domen, där samtliga tilldömdes hårdare straff.
Jimmy Andersson får istället ett års fängelse, Patrik Dyrsch 1 år och 4 månader, Per Gardesten 1 år och 4 månader, Johan Lindblad 1 år och Jesper Olsson 1 år och 6 månader.

Sedan tingsrättens dom i juni har dessa fem aktivister, som alla mer eller mindre befinner sig nära smr:s kärna, kunnat fortsätta sin verksamhet och på smr:s hemsida har deras ansikten synts på så gott som alla ”kamprapporter” som nazistsekten lagt upp. På smr:s misslyckade kraftuppvisning i Stock- holm den 28 november var flera av dem sköldbärare. Detta visar hur liten organisationen är och tydliggör även hur svårt det kommer att vara för dem att upprätthålla någon verksamhet med fem aktiva medlemmar i fängelse.
RS fortsätter den antirasistiska kampen och kommer att bekämpa rasism och nazism varthelst den vi­sar sig.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!