Nazisterna bortkörda från Göteborg igen

2017-11-08 17:04:07
Efter Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) fiasko den 30 september valde de på nytt under lördagen att samlas i Göteborg. Trots att de kom oannonserat lyckades de inte hålla sitt torgmöte och kördes bort från Göteborgs gator.

Runt femton nazister stod på Avenyn och försökte hålla torgmöte när RS-medlemmar, som hade kampanjat politiskt i stan under dagen, tagit sig till platsen och tillsammans med andra göteborgare omringade nazisterna och överröste dessa med talkörer. Under den tiden lyckades nazisterna inte dela flygblad och arga förbipasserande skällde ut nazisterna och skrek åt dem.
Innan antirasisterna hade blivit allt för många försökte nazisterna skamset marschera därifrån i skydd av polisen, samtidigt som talkörer skanderades som ”Inga nazister på våra gator” och ”Stoppa nassarna i Ica-kassarna” (efter att nazisterna inte lyckats lämna Ica den 30 september).
Nazisterna har ett väldigt lågt självförtroende, vilket kommer av att över 15 000 stoppade deras marsch den 30 september. Detta syntes genom att de var få och fick lämna platsen med svansen mellan benen med polisbeskydd.

Antirasismen har däremot stärkts och det märks att de antirasistiska leden fyllts på med nya aktivister som vill kämpa mot nazismen närhelst den dyker upp.
Det behövs nu fortsatt organisering bland antirasister och att kampen mot rasism politiseras. Även om nazisterna tvingats tillbaka finns hotet kvar. Kampen mot nazism måste kopplas samman med kampen mot kapitalismen som är dess grogrund och ger nazismen utrymme till att växa. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!