Nazisterna får fängelse

2009-08-12 15:16:03
För misshandel döms nazisterna Jimmy Andersson till 8 månader, Patrik Dyrsch 1 år, Per Gardesten 1 år, Johan Lindblom 8 månader samt Jesper Olsson 1 år och 1 månad.

Den 28 september 2008 misshandlades sex personer i centrala Göteborg av den nazistiska så kallade svenska motståndsrörelsen (SMR). Fyra av de misshandlade är medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiva anti­rasister.
Tre veckor tidigare hade SMR stoppats av en blockad av sammanlagt 800 göteborgare i en aktion initi­erad av RS. Detta har sedan lett till att SMR flera gånger sökt hämnd på ledande RS-medlemmar.
Trots att nazisterna genomförde flera våldsamma attacker runt om i Göteborg den 28 september i fjol (läs Offensiv nr 819, den 2 oktober 2008) valde åklagaren Karl-Erik Esbo att en enara resa åtal mot attacken på Korsvägen.

Den 24 juni 2009 inleddes tingsrättsförhandlingarna mot fem av nazisterna som nu dömts till fängelse. De stod åtalade för grov misshandel, misshandel och uppvigling. Målsägande var två RS-medlemmar samt den ungmoderat som också blev misshandlad vid Korsvägen i september, då nazisterna förutsatte att han var RS-medlem då han råkade stå bredvid dem.
Då åklagaren öppnade sitt anförande under rättegången fanns det luckor om händelseförloppet, då han inte hade väckt åtal om händelserna i Brunnsparken och på Valand.
Den första misshandeln av RS-medlemmen Johannes Lundberg, som åklagaren valt att inte väcka åtal mot, finns fångad på SMR:s egen film och användes i bevisningen för att identifiera nazisterna.
Nazisterna hade redan tidigare avbrutit RS:s Offensivförsäljning ge­nom att marschera in i Nordstan i ett försök att söka konfrontation.Efter misshandeln av Johannes försvann en större grupp nazister upp på Avenyn, för att vid Valand misshandla en aktivist från Ingen Människa Är Illegal.
Denna misshandel avbröts av medlemmar i RS som kommit med spårvagn. Nazisterna vände då attack­en mot RS:arna och en medlem, Am­er Mohammed Ali, fick näsan knäckt.
RS-medlemmar lyckades dock brotta ned nazisten Torbjörn Engvall och överlämnade honom till polisen.

En grupp nazister flydde sedan från platsen och såg vid Korsvägen RS-medlemmarna Manuel Fernandez och Stefan Berg. De 5-7 nazisterna inledde genast en attack. Bredvid rå­kade en ungmoderat stå, som också utsattes för grov misshandel.
Det var händelserna på Korsvägen som förhandlingen kom att handla om.
Under rättegången konstaterades det att nazisterna kände igen RS-medlemmarna. ”De dyker jämt upp”, sa Jesper Olsson ”och Stefan Berg är alltid med”.
Vid attacken rusade nazisterna fram, skrikandes ”dö kommunistjävlar!” och ”döda de röda!”.
Misshandeln som följde betecknas utan tvekan av tingsrätten som grov och oprovocerad.

Vittnen berättade i rättegången att ”Det var oprovocerat”, ”Jag upplevde det som otroligt fegt”, ”Utan tvekan grovt” och ”Jag är glad att jag inte ha­de mina barn med mig”.
Nazisterna skrev själva på sin hemsida: ”kommunisterna kom inte undan utan blev omilt behandlade” och ”de lämnades mer eller mindre medvetslösa”.
Därefter lämnade nazisterna platsen och några av dem greps sedan av polisen när de gömde sig i Johannebergskyrkan.
Samtliga fem nazister nekade un­der förhandlingen till att de deltagit i misshandeln, eller till och med till att de befunnit sig på Korsvägen vid tillfället ifråga. Detta motbevisades av att ett vittne filmat misshandeln.
Några av de mest häpnadsväckan­de påståendena, framförda av nazisternas advokater, var att RS skulle va- ra en lydorganisation under AFA.
Advokaterna krävde t o m inledningsvis att hela RS historia, organisa-tion och syn på revolution och trots- kism skulle belysas i rättegången. RS hemsida påstods innehålla våldsromantik av olika slag.
På en direkt fråga svarade Stefan Berg:
– RS är ett demokratiskt socialistiskt parti som förespråkar en revolutionär omvandling av samhället ge- nom en massrörelse. Vår avsikt med blockader mot SMR är att stoppa de­ras våldsdåd, isolera dem och mobilisera allmänheten mot dem för att ska- pa en bred rörelse mot nazism och rasism.
Det här svaret satte till slut punkt för de lösa påståendena från försvars­advokaterna.

Rättvisepartiet Socialisterna
har alltid varnat för att man inte kan överlämna kampen mot nazism och rasism till polisen och rättsväsendet.
Detta kan man utan tvekan se i fråga om vad en polis som kom till platsen sa till den misshandlade ungmoderaten: ”Varför ska ni alltid hålla på och slåss varje helg?”. Polisen förutsatte att det handlade om ett bråk och om inte ett oprovocerat överfall.
När den unga killen sa ”Men jag är moderat”, så bad polisen om ursäkt. Detta kan inte tolkas som annat än att det är okej att misshandla socialister, men inte moderater.
Polisen har sedan missat sak efter sak i undersökningen mot nazisterna.
Polisens syn på saken avslöjades också när en av dem hördes som vitt­ne: ”Det var slagsmål lite här och var i stan”.
Vad det egentligen handlar om är att nazismen är en våldsbenägen ide­ologi som i praktiken vill krossa all form av demokratisk organisering.

En av nazisterna, Jesper Olsson, stod också åtalad för att den 17 januari ha misshandlat Stefan Berg i Brunnsparken. Det var när RS-medlemmar var på väg till en Gazademonstration som de attackerades av SMR:s nazister, som gick till angrepp med glasflaskor, flaggpinnar, slag och sparkar.
Händelsen filmades av SMR och lades sedan upp på deras hemsida för att skryta över hur man ”jagat iväg rödingar” från Göteborgs gator.
På filmen ser man klart och tydligt att Jesper Olsson rusar mot Stefan Berg med en flaska i handen, som han sedan upprepade gånger slår i huvudet på honom. Olsson döms även för denna misshandel.
Den sista åtalspunkten rör Patrik Dyrsch som vid ett tidigare tillfälle uppviglat andra nazister mot polisen. När polisen försökte stoppa en pågående misshandel uppmanade han de andra ”Samla er, stoppa polisen”.
Han dömdes även på denna punkt.

Trots polisutredningens och åklagarens brister har tingsrättens domar för en gångs skull tagit med att det rör sig om politisk misshandel. Endast minimistraff utdömdes dock. Att fem nazistiska aktivister, varav flera ledan­de, tas från gatorna kan komma att utgöra ett hårt slag mot en liten och isolerad sekt som svenska motståndsrörelsen. Trots detta vet vi att nazisterna inte skräms av fängelsestraff, de är i ständigt behov av nya martyrer.
Nazismen kan inte bekämpas av stat och polis, utan måste aktivt bekämpas av antirasistiska massrörelser.
Det behövs ett brett motstånd förankrat på arbetsplatser, på skolor och i bostadsområden för att tränga tillba-ka alla rasistiska element.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!