Nazistsekt i kris efter fängelsedomar

2010-03-24 15:00:31
Den så kallade Svenska Motståndsrörelsen (SMR), Sveriges mest våldsbenägna na- zistsekt, står inför en kris.
Med fem av sina ledande aktivister dömda till fängelsestraff på 12-16 månader efter överfall på medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, har de få personer som kan driva deras verksamhet och nazisterna har också stora ekonomiska problem.

I dagarna har Jesper Olsson, en av de dömda nazisterna, sökt kontakt med representanter för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) för att be om en överenskommelse om en avbetalningsplan för de böter de fem nazisterna har dömts till att utbetala för två fall av grov misshandel och ett fall av misshandel mot medlemmar i RS Göteborg.

Nazisterna försöker få sina akti­vister att gå så långt som att dömas till fängelse för sina överfall. De skyltar för medlemmarna att deras så kallade ”fånghjälpen” ska ersätta dem när de döms och ersätta deras skade­stånd – men när de fem aktivisterna nu kommer att fängslas saknar SMR pengar för att ersätta dem.

RS går självklart inte med på att sluta någon ”personlig överenskommelse” eller överenskommelse om en avbetalningsplan med de fem dömda nazisterna eller deras organisation.
Efter ett antal år av svåra motgångar, som har sin grund i det breda motstånd mot rasism och nazism som SMR har mött på gator och torg, befinner sig sannolikt SMR i en flerbottnad kris.
Nazisternas motgångar kan emellertid också bli något som leder till en allt mer desperat kamp för överlevnad, vilket kan leda till större våldsbe-nägenhet än tidigare.

För att stoppa nazisternas verksamhet krävs det att man drar lärdomar av den antirasistiska kampen på 1990-talet. Däribland den fackliga kampanj som drogs igång efter det nazistiska mordet på syndikalisten Björn Söderberg 1999, som samlade tiotusentals på gatorna under flera fackförbunds fanor. En stark antinazistisk rörelse behövs i fackföreningarna, på alla skolor och i våra bostads­områden. Det är genom demokratisk organisering och masskampanjer som rasism och nazism kan krossas – inte genom våldsdåd mot enskilda nazister.
Den fackliga kampen mot nyliberal nedskärningspolitik, lönedumpning och all form av högerpolitik som drabbar våra gemensamma egendomar i form av nedläggningar och privatiseringar, är en del av kampen mot rasism.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!