Nej till chockhöjda hyror i Biskopsgården

2013-11-29 22:24:27

foto: Wikipedia CC/ Bo Randstedt
”Willhemslyftet” syftar till att höja hyrorna med 40 procent efter renovering. Det är en extrem höjning som måste be­svaras med kamp från de boende.

Hotet om hyreshöjningar går som en löpeld genom Göteborgs förorter. Miljonprogrammens invånare måste förbereda för strid. Senast ut med skandalösa hyreskrav är bolaget Willhem AB som vill höja hyrorna med 40 procent i Biskopsgården.

En lägenhet på 77 kvadratmeter kostar idag 5 800 kronor i månaden. Går hyreshöjningen på 40 procent igen­om blir den nya hyran 8 120 kronor. Willhem AB har 2 117 lägenheter i Göteborg, samtliga ligger i Biskopsgården.
Hyresgästföreningen slår larm om att vågen av renoveringar följs av hyreshöjningar som påverkar hela staden.

Genom vad bolaget kallar ”Willhemslyftet” vill de höja hyrorna med 40 procent efter renovering. De sitter nu i förhandlingar med Hyresgästföreningen.
Willhem AB har tagit lärdom av de massiva protester som Stena Fastigheter mötte av boenden i Pennygången när de ville chockhöja hyror­na, så istället har de valt en annan taktik.
De ska inte renovera samtliga lägenheter som är i behov av det och därmed hamna i konflikt med de boende, utan kommer att renovera allt eftersom någon flyttar ut. En ny hyresgäst kommer därefter ha en betydligt högre hyra än den som flyttade ut.
De som är i behov av renovering ställs därför inför ett ultimatum: Gå med på hyreshöjning eller bo i misär. Alternativet blir att flytta.

På sin hemsida skriver Willhem AB: ”Willhemlyftet är namnet på vår renoveringsfilosofi. Att rusta upp lägenheter steg för steg, utan att störa befintliga hyresgäster. Och att kunna erbjuda lägenheter för alla som vill investera lite mer i sitt boende”.
Detta är ett resultat av den förda bostadspolitiken med oseriösa ägare som vill göra vinster på bekostnad av hyresgäster.
Husen som hotas av chockhöjda hyror har bytt ägare vid flera ­tillfällen, senast från Newsec till Willhem så sent som 2011. Detta är kortsiktiga förvaltare som bara ser vinsten som intresse.
Under tiden drabbas de boende av bristande underhåll.

Boende i Biskopsgården har bemötts på samma sätt som boende i Bergsjön: Mögel målas över, men åtgärdas inte.
Samtidigt är lägenheterna i stort behov av upprustning, p g a allt från fukt- och mögelskador till stambyten och omfattande renovering.
Willhem hänvisar till standardhöjning för att få igenom den nya hyreshöjningen.
Egentligen handlar det om rutinunderhåll, men genom att döpa om renoveringen till ett ”lyft” vill de ge sken av att det handlar om omfattan­de förbättringar.
Som Offensiv har uppmärksammat tidigare finns det 800 000 bostäder i miljonprogrammet i behov av upprustning och renovering.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att denna upprustning ska betalas av bostadsbolagen som har plockat ut stora vinster under alla år, men samtidigt lämnat nödvändiga åtgärder åt miljonprogrammets öde.
Samtidigt är det av ett samhällsin­tresse att rusta upp bostäderna.
Det skulle innebära en förbättrad levnadssituation, skapa arbete och förbättra lägenheternas miljöpåverkan. Det är därför även statens ansvar att ge stöd till en sådan renovering. De bolag som inte rustar upp lägenhetsbeståndet bör tvångsförvaltas.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar Biskopsgårdens hyresgäster att följa exemplet från Bergsjön och Lövgärdet och organisera sig för kamp.
Samtidigt behövs det en samordning av protesterna över hela staden. Problemet grundar sig i den bostads-politik som förs och det är bara genom en gemensam kamp som den kan förändras.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!