Nej till EU-armé och Natomilitarisering

2010-08-25 16:38:12
Sverige är idag drivande i militariseringen av EU. Under den förra s-regeringen beslutades det om att Sverige skulle leda en av EU:s första snabbinsatsstyrkor, NBG08, och 2011 är det dags för NBG11.
Efter Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan berivs ett allt närmare militärt samarbe-te med Nato och USA, nu senast manifesterat i USA:s och Sveriges bilaterala bombövning i Norrbotten.

Förra året övade ”Nato Response Force” med 1 000 soldater och ett hangarfartyg i Norrbotten.
EU:s ökade imperialistiska ambitioner och militariseringen är nära kopplade till den ökade övervakningen, gränskontrollen och flyktingpolitiken. Helt riktigt inser EU-ledarna att öka­de imperialistiska krigsinsatser, som delvis sker i konkurrens, delvis i samarbete med andra imperialistiska block, kommer att leda till fler flyktingar och starkare antiimperialistiska stämningar bland världens fattiga.

Högeralliansen välkomnar den­na utveckling och omfamnar med öppna armar Nato och USA.
Avskaffandet av värnpliktsarmén och införandet av en yrkesarmé är en tydlig förberedelse för fler insatser likt den i Afghanistan.
Tyvärr har den rödgröna alliansen inte mycket till alternativ.
Efter förra årets Natoövning säger de rödgröna i sin försvarspolitiska uppgörelse inför valet att ”Sverige bör fortsätta det samarbete med Nato som sedan flera år utvecklats, i alla frågor utom bindande försvarsförpliktelser.
Sverige ska inte tillåta Natoövningar på svenskt territorium om inte syftet är kopplat till FN:s internationella fredsoperationer.” Formulering­en ger fritt fram för nya samövning- ar eftersom man alltid kan hävda att ”övningens syfte är en operation i FN-regi”! Någon kritik mot att även FN-operationer sker i stormakternas intressen – som den tioåriga blocka­den mot Irak som dödade en halv miljon barn – finns förstås inte.
På nätverket Nato ut ur Sveriges demonstration i augusti kritiserade USA:s bombövning av V-riksdagskvinnan Siv Holma, men återigen med en brasklapp: ”Det känns bra att vi röd-gröna är överens om att militä­ra övningar av det här slaget inte ska tillåtas i Sverige och Norrbotten, såvi­da de inte är sanktionerade av FN” (NSD den 9 augusti). Hur många bombövningar som sanktionerats av FN sa hon dock inte…

På en rak fråga om USA:s bomb­övning har V och MP visat sin vacklande underdånighet till Socialdemo- kraterna.
”Det är inte helt klockrent att den nu aktuella bombövningen skulle passera en rödgrön regering” (Lars Ohly) och ”det är inte självklart att den skul­le få det (godkännande) av en rödgrön regering” (Peter Eriksson). Mo- na Sahlin var mer tydlig: ”Så länge Nato inte finns här med kärnvapen, för då skulle det vara en helt annan sak, så tycker jag det är helt rimligt”.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) står för ett konsekvent motstånd mot militarisering och imperialism.
Vi kämpar mot storföretagens och politikernas EU, oavsett om det gäller EU:s försök till nedskärningar, privatiseringar, murar mot flyktingar eller upprustning och övning inför imperialistiska äventyr.
Vi deltar i protesterna mot Natos och USA:s ökade närvaro och menar att det behövs masskamp för att kun­na stoppa militariseringen.
När Irakkriget bröt ut förde RS och vår international, Committee for a Workers’ International (CWI), fram behovet av strejker för att kunna stoppa invasionen, och ledde tiotusentals elever i skolstrejker mot kriget.
Militariseringen betalas både av Sveriges och EU:s arbetande befolkning i form av skatter och nedskärningar i välfärden.
Samtidigt är priset mångdubbelt värre för massorna i Aghanistan, Irak och andra länder, vars liv raseras på grund av utsugning och krig i kapitalisternas jakt på vinster och inflytan­de.
Precis som i arbetarrörelsens barndom, före första världskrigets utbrott 1914, måste därför antimilitarism vara en viktig hörnsten i den kämpande arbetarrörelse som måste återuppbyggas.

I valet 2010 är Rättvisepartiet Socialisterna det enda parti du kommer att hitta som står för en konsekvent och socialistisk kamp mot krig och imperialism.

Jonas Brännberg
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!