Nej till höjda hyror

2007-03-31 12:25:00
Det går bra för de kommunala bolagen i Umeå. Prognosen för 2006 visar på en vinst på närmare 300 miljoner kronor. Bäst går det för Bostaden, Umeå kommuns eget bostadsbolag.

Bostaden landar på ett plus på 106 miljoner kronor, och prognosen för 2007 pekar på ett överskott i samma storleksordning. Detta gör att det helt klart finns ett utrymme för att sänka hyrorna, eller åtminstone fortsätta att frysa hyrorna på det sätt som skett under de senaste åren. Detta understryks också av att även kommunen (de kommunala bolagen oräknat) beräknas få ett överskott på hela 130 miljoner för 2006! Rättvisepartiet Socialisterna kommer kämpa för att detta överskott används till högre personaltäthet inom skola, vård och omsorg samt till rejäla löneökningar för de lågavlönade. Inte till att sänka skatterna, som moderaterna nu rutinmässigt ylar om.

Att hyrorna i Umeå är höga, visas av en undersökning som gjorts av Hyresgästföreningen i Sverige. De har jämfört situationen för hyresgäster i 30 kommuner. Enligt undersökningen så är Umeå den sämsta kommunen att bo i rent hushållsekonomiskt för en tvåbarnsfamilj. Förklaringen är, enligt undersökningen, bl a högre hyror. Även för ensamstående pensionärer med garantipension är Umeå ”sämst” vad gäller hur mycket pengar man får över när det nödvändiga är betalt.

I undersökningen pekar man också på hur klyftorna mellan olika boendeformer fortsätter att öka. Under perioden 1995-2006 har konsumtionsutrymmet för villaägare ökat med 2 700 kr per månad, för boende i bostadsrätt med 3000 kr och för hyresgäster med 1600 kr. Hyresgästerna halkar alltså efter.

Att hyrorna är höga har flera förklaringar. 1990 betalade staten ut 25-35 miljarder i stöd till boendet – dessa stöd är nu i stort sett borta. Dessutom har monopoliseringen på byggmarknaden lett till att byggkostnaderna ökat med närmare 50 procent sedan mitten på 90-talet. Ett nytt hot är att högerregeringen vid årsskiftet avskaffade investeringsstödet för byggande av hyres- och studentlägenheter. Enligt Hyresgästföreningen kan detta leda till uppemot 30-procentiga hyreshöjningar i nyproduktionen!

Vi anser att hyrorna borde sänkas, eller åtminstone frysas även fortsättningsvis. Kommunens bostadsbolag måste gå i spetsen för detta. Det finns ekonomiskt utrymme. Frågan är om den politiska viljan finns hos Bostadens styrelse – där socialdemokraterna och vänsterpartiet har majoritet ?

Ingrid Eriksson
Jan Hägglund
Anna Hedlund
Per-Olov Johansson
Carola Bodén
ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige för
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!