Nej till slöjförbud

2010-02-03 16:13:05
När Fredrik Reinfeldt i en radiodebatt vägrade kritisera ett förbud för kvinnor i burka att åka tunnelbana i Frankrike startade en ny burkadebatt även i Sverige. Socialister är motståndare till ett förbud mot slöjor. På vilket sätt skulle en lag mot burka hjälpa till i kampen mot kvinnoförtryck?
De franska politikernas förslag handlar om att det ska vara olagligt att åka kollektivtrafik, vistats på sjukhus och skolor eller besöka myndigheter iklädd heltäckande slöja. Det hundratalet kvinnor som bär burka eller niqab (heltäckande slöja där ögonen syns) i Frankrike ska alltså jagas av polis och bestraffas. Deras klädsel ska beslutas av politiker som i många andra frågor hänvisar till att politikerna inte vet bäst.
Också i Danmark är debatten om slöjor är en stor politisk fråga. Statsminister Lars Lökke Rasmussen har sagt att han vill ”rycka burkan av kvinnorna” och Konservativa partiet föreslog förbud mot burka på offentlig plats. Nu visar regeringens egen utredning att det inte finns någon i Danmark som bär burka (även Jyllands- Posten tvingades backa från uppgiften att det fanns 3-4 kvinnor med burka i landet).
Vilken sorts ’kvinnokämpar’ är det som vill ha ett förbud? Det handlar om politiker som utan att blinka i åratal genomfört nedskärningar och försämringar för arbetarkvinnor, särskilt i den offentliga sektorn. Bristen på platser på kvinnojourer är ett annat resultat av deras politik. Politiker har inget mot storföretagens affärer med reaktionära och kvinnoförtryckande regimer i Iran, Saudiarabien och Af­ghanistan, där kvinnor tvingas bära heltäckande slöjor.

Politiker i Väst angriper islam och muslimer för att vända uppmärksamheten från missnöjet med deras egen politik, massarbetslöshet och ständigt nya försämrade villkor för arbetarfamiljerna. De piskar upp rasism och stödet för rasistiska partier ökar. Även om Reinfeldt halvt backade från sin första kommentar kan vi vänta oss fler utspel i denna riktning från olika partier fram till valet. I Norge har även S-politiker uttalat sig för förbud och i Frankrike är kommunistpartiet för.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer rätten för elever att bära vilka kläder de vill i skolan, samtidigt som vi anser att skolan ska vara fri från religiös undervisning. Den som bär burka eller niqab kan göra det av olika skäl. Många gör det frivilligt, men andra kan tvingas till det. Ett förbud hjälper dock inte utan riskerar att  leda till ökad isolering i en förtryckande familj.
Socialistiska organisationer, fackföreningar och andra gräsrotsorganisationer måste försvara rätten att välja att bära slöja. Det handlar om en demokratisk rättighet, inte ett stöd till en religion eller en klädsel. Vi ger fullt stöd till de kvinnor som kämpar mot att tvingas att bära slöja, mot förtryck från religion och familj. Socialister kämpar mot alla politiska och religiösa begränsningar av kvinnors rörelsefrihet. Det innebär också en politisk kamp mot islamistiska högerorganisationer.
Slöjorna är inte heller automatiskt ett hinder för kamp. I massprotester­na i Iran sedan i somras deltar tusentals kvinnor i slöjor. Socialister stödjer denna kamp och rätten för alla att själva välja om man vill ha slöja eller inte.

Fördomar och försök till rasistisk splittring bekämpas bäst av gemensam kamp. Arbetarkvinnor i Sverige och internationellt måste tillsammans ta strid mot förtryck, nyliberalism, lå­ga löner, rasism och sexism. Kampen mot kvinnoförtryck hänger samman med kampen för ett demokratiskt socialistiskt samhälle, som avskaffar alla former av förtryck.
Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Nej till förbud mot slöjor.
  • Nej till rasism mot muslimer och andra.
  • Rätt till utbildning för alla.
  • Rätt för eleverna att välja klädsel.
  • Massiv satsning på kvinnojourer och åtgärder mot våld mot kvinnor.
  • Fackföreningarna måste ta strid för kvinnors rättigheter och verklig jämställdhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!