NMR misshandlar ungdomar i Boden

2018-09-06 01:25:03

foto: RS Boden
Alltid när NMR visar upp sig demonstrerar bodensarna emot dem.

Den nazistiska terrorsekten Nordiska motståndsrörelsen (NMR) möts av ett folkligt motstånd i Boden, under vilket de till synes krackelerar. Den senaste veckan har tre fall av misshandel inträffat där nazister har gått till fysiskt angrepp på unga som har stått upp mot NMR. Därtill möttes NMR:s torgmöte av massivt motstånd från bodensarna.

Nazistiska NMR har fått tillstånd att hålla valstuga i Boden där de ställer upp i kommunvalet, vilket polisen självfallet har godkänt. Nätverket Boden Mot Rasism har lämnat in en överklagan på tillståndet tillsammans med en namninsamling på över 700 namn. 

Såväl Boden Mot Rasism som Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv har varnat för att nazisternas blotta närvaro är ett hot mot alla som inte håller med eller passar in i NMR:s nazistiska ramar. 

I Boden gick NMR:s list­etta, 71-åriga Bo Nilsson, under den gångna veckan till fysiskt angrepp mot en 15-åring, och senare samma dag angrep en annan NMR-medlem, Simon Holmqvist, en 13-åring. Attacken mot 13-åringen uppmärksammades av lokalmedia som bland annat tog upp att en restaurangägare hade hoppat emellan för att freda 13-åringen från nazistens slag. 

Polisens svar blev att först endast avlägsna 13-åringen för att hen efter attacken hade spottat mot Holmqvist för att därefter avlägsna alla ungdomar från gågatan, samtidigt som nazisterna fick fortsätta sin propagandaspridning från valtältet.

Nazistattackerna väckte många röster till liv och kritiken mot polisens agerande kulminerade i lördags då Boden Mot Rasism hade uppmanat till protester mot NMR:s planerade torgmöte. 

Ett hundratal bodensare och antifascister mötte cirka 15 nazister och en polisinsats med ett 30-tal poliser, och kravallstaket sattes in för att hålla motdemonstrationen på avstånd. 

Styrkeförhållandena visar på ett totalt fiasko för NMR som ständigt måste samla större delen av norra Sveriges nazister för att skrapa ihop till en samling.

Efter torgmötet satte nazisterna upp sitt valtält på gågatan där de möttes av en mindre samling antifascister, däribland en grupp barn och ungdomar. Strax därpå konfronterades Bo Nilsson med en fråga av en 16-åring, varpå Nilsson slog 16-åringen med sikte på strupen. Nilsson blev blixtsnabbt övermannad av polis samt förhörd och kort därefter frisläppt, men avvisad från platsen. 

Nazisterna fick därefter i vanlig ordning fortsätta sin propagandaspridning medan polisen avvisade alla ungdomar från gågatan. 

Polisens agerande och massiva uppbåd för att skydda våldsamma nazister i Boden är avslöjande. 

För att stoppa nazism och rasism behövs massmobiliseringar och organiserad kamp mot högerpolitik och kapitalism. ■

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Organisera mot nazismen. Bygg nätverk i bostadsområden, på arbetsplatser och skolor. 
  • Stoppa nazism och rasism. Massiv mobilisering mot deras aktiviteter.
  • Gemensam kamp underifrån för jobb, bostäder, välfärd och asyl för alla.
  • För en socialistisk politik – låt de rika, banker och storföretag betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!