Nog med halvmesyrer

2015-07-29 10:36:31
Det första Alliansregeringen gjorde när den kom till makten hösten 2006 var att drastiskt sabotera a-kassan (arbetslöshetsersättningen). Arbetslösa fick betala för att regeringen skulle kunna sänka skatten för dem som tjänade mest  (företrädesvis män) och bodde i villa.
Alliansens så kallade arbetslinje blev en svältlinje. Alliansens sänkning av a-kassan var större än i något annat västland: Nettoersättningsgraden, som anger hur stor del av lönen efter skatt som ersätts av a-kassan, sjönk med drygt 15 procentenheter. Sverige gick från att ha den näst högsta ersättningsgraden inom OECD till att hamna i botten.
Den nya sämre och dyrare a-kassan ledde till att en halv miljon lämnade a-kassan och facket. Innan Alliansen sänkte a-kassan var det mer än två tredjedelar (70 procent) av de arbetslösa som fick ersättning från a-kassan, idag är det bara en tredjedel och bland unga arbetslösa endast en femtedel.
Det var därför välkommet att regeringen och Vänsterpartiet lovade ”att prioritera en förbättrad arbetslöshetsförsäkring redan i den kommande budgeten”, som finansminister Magdalena Andersson och Vänsterpartiets ekonomisk-­politiska talesperson Ulla Andersson skrev i en gemensam debattartikel i april i år.
Men regeringen och Vänsterpartiet har ännu att leverera. Visserligen kommer taket i a-kassan att höjas från den 7 september. ”Men var fjärde medlem i a-kassan får ingen höjning alls. De drabbade är låginkomsttagare, i majoriteten av fallen kvinnor”, rapporterade SVT i måndags den 27 juli.
Det är inte att återupprätta a-kassan utan ännu ett uttryck för att när regeringen agerar blir det oftast för lite och för sent och inte alls i enlighet med vad man lovat.
– Vi vill inte att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en grundförsäkring, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Men även efter regeringens höjning av taket förblir a-kassan just en grundförsäkring och inte ett skydd mot inkomstbortfallet. Nog med halvmesyrer:
• Höj omedelbart ersättningsnivåerna i a-kassan och socialförsäkringarna till 90 procent av lönen.

Till sist. Det finns ett överflöd av pengar, men i fel händer. Bara Apple sitter på en kassakista som är större än 200 miljarder dollar, eller 1 700 miljarder kronor, vilket är lika mycket som exempelvis Perus BNP i fjol och då är Peru ett land med 30 miljoner invånare och Apple ett bolag som ägs av några superrika och fonder kontrollerade av en handfull spekulanter. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!