Nordirland i kamp för aborträtt

2018-06-07 13:49:45

foto: ROSA NI
Utklädda till ”handmaids” protesterar de nordirländska unga kvinnorna mot abortförbud och kvinnoförtryck.

Torsdagen den 31 maj utanför Belfast Laganside Courts väcktes stor frustration hos polis, media och abortmotståndare när tre kvinnor från den socialistiska feministiska gräsrotsrörelsen ROSA NI (Reproductive Rights against Oppression, Sexism and Austerity, Northern Ireland) svalde abortmedicinen Mifepristone i protest mot Nordirlands kriminalisering av abort.

Tabletterna svaldes i solidaritet med alla de kvinnor som genomgår medicinsk abort på Nordirland och i övriga länder där rätten till abort är begränsad. Att svälja medicinen visar på dess tillgänglighet och att kvinnor på Nordirland ej tänker låta sina kroppar kontrolleras av staten.
#Bus4Choice vill även uppmärksamma att medicinen är säker, att den finns att beställa gratis på Women on Webs hemsida och att den för många kvinnor är verklighet. Protesten #Bus4Choice är ett samarbete mellan Women on Waves, Women on Web och ROSA NI och är en del av ROSA NI:s kampanj för att legalisera abort på Nordirland.

Lokal samt internationell media ifrågasatte valet att svälja tabletterna och bad kvinnorna att beskriva känslan att ha utfört en kriminell handling. Kort efter att medicinen hade svalts fördes en av kvinnorna bort av polisen.Ett flertal aktivister från ROSA NI iklädda kostymen från romanen och tv-serien The Handmaid’s Tale följde efter, omringade kvinnan och krävde att hon inte skulle arresteras.
Media och polisens agerande kan inte rättfärdigas enligt lag, utan bör ses som ett försök att skrämma aktivisterna då #Bus4Choice använde sig av kryphål i internationell lag för att skydda kvinnornas rättigheter. Enligt The Electronic Medicines Compendium (EMC) är både Misoprostol and Mifepristone godkända mediciner i Storbritannien. Mifepristone, tillsammans med kvinnornas medicinska recept, var utdelat med hjälp av en robot styrd från Nederländerna. Ytterligare begår kvinnorna som svalde medicinen ej ett brott ifall syftet inte är att göra abort, och huruvida kvinnorna var gravida eller inte tillhör patienternas sekretess. Trots att inget brott begicks beslagtogs både robot och abortmedicinen av nordirländsk polis.

Regeringen i Storbritannien har satts under press. Abortkampanjen riktar sig mot politikerna i det brittiska parlamentet Westminster och det nordirländska Stormont, vilka är ansvariga för de systematiska rättighetsöverträdelserna. Premiärminister Theresa Mays hyllning till folkomröstningens resultat på Irland samt hennes uttalande där hon påstår sig vara feminist är inget annat än tomma ord och hyckleri, särskilt om hon inte är beredd att lagstifta om rätten till abort på Nordirland.
Vänstern inom Labour måste agera. Jeremy Corbyn och Diane Abbott har sedan länge begärt aborträtt på Nordirland. De bör ej använda Storbritannien och lokala politikers argument och anse att abortfrågan är ett fall för Stormont. Istället bör de ta på sig ansvaret för att avkriminalisera abort på Nordirland genom att stötta lagändringen från medlemmar av Labour och Domestic Violence Bill.
The Democratic Unionist Party (DUP) försöker att blunda för verkligheten. DUP:s ”Lord” Morrow har framgångsrikt lyckats skrämma Mays minoritetsregering i Westminster. Om politikerna skulle gå med på att rösta enligt egna övertygelser, gå emot konservativ partipolitik och istället införa aborträtt på Nordirland, riskerar Tories att förlora sitt stöd från DUP.

#Bus4Choice protesterade i Cooks­town utanför Sinn Féin-politikern Francie Molloy’s kontor. Abortmotståndare som Molloy tvingar kvinnor på Nordirland att riskera fängelse i upp till 14 år eller att gå ombord på flyg/färja över till England där de har tillgång till abort.
Efter abortfolkomröstningen har Michelle O’Neill (Sinn Féin) anklagat DUP och Tories för att stå ivägen för kvinnors rättighet till abort. Dock yttrade O’Neill, bara för ett par månader sedan, att ”Sinn Fein är inte för abort”. O’Neill och hennes parti är fortfarande emot laglig abort på Nordirland.
Nordirländska politiker verkar förvänta sig att Nordirlands befolkning ska vänta på parlamentets återetablering i Stormont, samtidigt som partierna ironiskt nog inte stöttar rätten till abort. 

ROSA NI tänker inte vänta. Det är en socialistisk feministisk gräsrots­rörelse på Nordirland som bildades i oktober 2017. ROSA NI:s arbete är inspirerat av systerorganisationen ROSA på Irland som 2013 bildades av en grupp kvinnor från Socialist Party (CWI södra Irland) vilka är ansvariga för både folkomröstningen kring jämlik äktenskapslag och rätten till abort på Irland.
ROSA NI argumenterar för att rätten till abort är ett villkor för ett jämställt samhälle och går hand i hand med att bygga en ny socialistisk rörelse som enar Nordirlands arbetarklass av protestanter och katoliker i kampen om ett bättre samhälle fritt från förtryck och kapitalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!