Norska valet: Kollaps för rasistiska FrP. Men regeringens högerkurs dämpade AP:s uppgång

2011-09-16 08:28:54
Arbeiderpartiet och det konservativa Høyre gick framåt i kommun- och landstingsvalet i Norge, medan det blev ett katastrofval både för Arbeiderpartietpartiets partner i regeringen, SV, och det högerpopulistiska och rasistiska Fremskrittspartiet.
 
Så kallade "experter" i media förutspådde att valdeltagandet skulle gå upp kraftigt efter terrordåden, men det blev ungefär samma som förra gången, cirka 60 procent. Motståndet mot terrorn ledde inte till ökat stöd för partiernas politik eller etablissemanget.
 
Arbeiderpartiet gick kraftigt upp direkt efter terrordåden, och var i vissa opinionsundersökningar uppe runt 40 procent. Arbeiderpartiet gick fram bland ungdomar. De gjorde ett bra skolval. Många AUF:are valdes till kommunfullmäktige. Men på grund av Sosialistisk Venstrepartis (SV) dåliga val kunde Arbeiderpartiet inte vinna de största städerna.

I Trondheim, där man har haft en mer uttalad vänsterpolitik med försvar av den offentliga sektorn, lyckades hålla Arbeiderpartiet styret. De har följt den så kallade Trondheimsmodellen, ett samarbete mellan LO-fackföreningarna, Arbeiderpartiet, SV och Rødt. I Oslo, där valet var jämnt, klarade inte Arbeiderpartiet att störta Høyre, trots framgången. Arbeiderpartiet fick 31,7%.
 
Fremskrittspartiet blev valet stora förlorare. Det blev känt att Breivik har varit medlem i partiet i 10 år. Efter terrorn kunde de inte heller använda islamofobin för att värva röster. Det skulle låta som om de citerade Breiviks så kallade manifest. FrP:s tidigare ordförande Carl I Hagen sade direkt efter terrordåden att han ville ha en kort utredning och att de flesta terrorister är muslimer. Detta chockade många. FrP fick 11,4 procent, en minskning med 6,1 procent.
 
Hade det varit ett stortingsval nu hade de borgerliga tagit över regeringsmakten. Høyre ökade mest. De ökade med 8,8 procentenheter till 28 procent. Omedelbart efter terrorn bromsades Høyres uppgång, och de föll en aning, medan Fremskrittspartiet sjönk som en sten. Icke desto mindre klarade Høyre till sist att vinna valet.

AP-regeringen måste ta mycket av ansvaret för detta, eftersom man fortsatt med en stor del av den konservativa borgerliga politiken sedan man tog över, och som inte har stått för något verkligt alternativ som kan mobilisera mot högern. Det blir allt svårare att se skillnad mellan Arbeiderpartiet och Høyre. Men kritiken mot regeringen gick särskilt ut över SV.
 
SV:s ordförande Kristen Halvorsen avgick efter det dåliga valresultatet. Hon har varit arkitekten bakom det rödgröna regeringssamarbetet. Men regeringen har fortsatt den borgerliga politiken, bara i något lägre tempo.

AP-regeringen har varit ansvarig för fortsatta privatiseringar, konkurrensutsättning och svaga kommunala finanser som har gått ut över den offentliga sektorn. De har inte varit ansvarig för någona socialistisk politik eller viktiga reformer.

Det är skyhöga skillnader mellan de fattigaste och de rikaste, och andelen fattiga barn har ökat. Men även stödet till det norska deltagandet i krigen i Afghanistan och Libyen har slitit på SV. SV grundades ur Nato-motståndet. Många SV-medlemmar har reagerat på att stödet till bombningarna av Libyen bestämdes av ledningen på odemokratiskt sätt utan diskussion. SV kommer förmodligen att försöka välja en ledare med större vänsterprofil. Det finns ingen tydlig vänsteropposition inom partiet eller vilja att lämna regeringen. Men efter att ha deltagit i regeringen är SV nu bara på tröskeln till 4 procent, en minskning med 1,8.
 
Men partiet Rødt, som har sina rötter i maoismen på 70-talet, men där nu flera grupper ingår, till exempel IS (norska SWP), misslyckades att fånga väljare som lämnade SV. De fick 1,5 procent och 60 ledamöter runt om i kommunerna. Det är svårt att upptäcka dem utanför det parlamentariska arbetet. Men framgångarna för vänsterallianser i Danmark och Irland visar att det finns stor potential för anti-kapitalistiska partier.
 
Ett nytt arbetarparti med en socialistisk politik kunde mobiliserat mot högern och den borgerliga nedskärningspolitiken för de rika.

Trond Sverre och Elise Kolltveit

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!