Nu börjar Reinfeldts jätterea

2007-01-31 14:37:07
Ingen behöver tvivla på vilka som står bakom och gynnas av Fredrik Reinfeldts högerregering. Nu startar en gigantisk rea på statliga och kommunala företag, sjukhus, lägenheter osv. Syftet är att ytterligare berika finanshajarna och samtidigt slå mot varje form av demokratisk insyn från anställda och brukare. Vågen av privatiseringar innehåller bl a:
• Utförsäljning av statliga bolag. Statliga andelar i Nordea, Telia, aktiebörsen OMX, fastighetsbolaget Vasakronan, bostadslåneföretaget SBAB och Vin&Sprit hör till de som ska säljas för 50 miljarder kronor per år i fyra år.
• Storsjukhus ska säljas ut och Apoteket ska undermineras med hjälp av privata bolag. Dessutom privatiseras vårdcentraler i fler landsting, t ex i Norrköping och Falun.
• Stockholms kommun och landsting står gärna i spetsen för denna baklängesrevolution. Folktandvården, centrumkompaniet och 100 000 lägenheter hör till det som ska reas ut om moderaterna får bestämma.
Andra kommuner som hakar på är t ex Karlskrona, som privatiserar tekniska förvaltningen.
”Det finns ingen verksamhet inom kommunen som är helig när det gäller etableringar av privata företag”, sa Karlskronas moderatledare K-G Svensson. ”Vinstintresse är alltid en sporre för att få en bättre vård”, påstod biträdande sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, Lars Joakim Lundquist (m).
Vilka är vinnarna på privatiseringen? Några av dem är de sex internationella storbanker som ska ”assistera” regeringen med utförsäljningen av bolag: Morgan Stanley, Merill Lynch, Goldman Sachs och andra kända spekulanter. ”De kommande åren kommer att vara några av de mest aktiva i Sveriges moderna företagshistoria”, kommenterade Financial Times nyligen.
Transnationella storföretag står beredda att köpa – Bacardi vill ha Vin&Sprit, ryska telekombolag är intresserade av Telia, brittiska banker av Nordea o s v.
När det gäller storsjukhusen bryter Reinfeldt öppet med sitt vallöfte att inte sälja ut. Istället ska nu även de allra största sjukhusen privatiseras, som Karolinska sjukhuset i Stockholm (där Huddinge sjukhus numera ingår).
Vilka är privatiserarnas argument? ”Det blir effektivare med privata ägare”. Men se vad som hänt med el, tele, post och tåg efter avregleringar och privatiseringar – högre priser, krångligare, farligare, enorma vinster för de nya ägarna och sämre villkor för de anställda. De enda som fått det billigare är arbetsgivarna, som avskedat personal. Det gäller även inom t ex den privata äldreomsorgen.
”Stat och kommun får in pengar”. Privatiseringen av Centrumkompaniet i Stockholm sägs ska ge miljarder till ombyggnaden av Slussen. Men att sälja en inkomstkälla minskar inkomsterna på sikt – snart har kommunen inget kvar att sälja. ”Anställda i privata företag får mer att säga till om”. Hur mycket inflytande har anställda på McDonald’s eller Volvo? Istället hamnar hyresgäster och anställda i strypgrepp hos banker och privata företag.
De brister som finns i dagens offentliga sektor beror på att stat, landsting och kommun imiterar privata företag. Privatiseringar gör besluten blir ännu mer toppstyrda, av anonyma aktieägare i slutna rum. Att splittra upp verksamhet som sjukhus, apotek och folktandvård i konkurrerande bolag är att utvidga eländet ytterligare.
Socialdemokraterna och de fackliga ledningarna har själva genomfört och accepterat privatiseringar (Telia, vårdcentraler o s v). Deras motstånd idag är därför inte att lita på.
Det behövs ett aktivt motstånd underifrån, organiserat av fackföreningar, anställda, brukare och hyresgäster. Krav måste ställas på att redan genomförda privatiseringar ska rivas upp och att statliga företag ska kontrolleras demokratiskt av de anställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!