Nu får det vara nog med rivningshot i Husby

2008-11-12 17:41:08
Nya bostadsborgarrådet Joakim Larsson (m) lyckades i våras lugna upprorsstämningen i södra Husby genom att offentligt förklara att det inte skulle bli några rivningar av hyreslägenheter i Husby mot de boendes vilja. Därmed hoppades vi på en mer konstruktiv dialog om hur Husby skulle kunna renoveras på de boendes egna villkor.
Men icke. Nu river Stockholms stads exploaterings-, trafik- och stadsbyggnadskontor åter upp alla sår. Detta sker med ett remissvar på Vision Järva 2030.
Så här skriver de nu, ett år ef-
ter förra årets Järvalyftskatastrof: ”Kontoren menar att det bör prövas att tillskapa lägre flerbostadshus eller radhus i en ny årsring söder om 70-talsbebyggelsen. Området utgör en del av Järvafältet men in­går inte i kulturreservatet och Hus­by saknar dessutom helt denna typ av bebyggelse till skillnad mot Akal­la och Kista. I Husby skulle man, efter dialog med de boende, kunna pröva om loftgångshus som vetter mot fältet monterades ned för att ersättas med radhus. Därmed skulle solen och grönska bjudas in i kvarteren mot Järvafältet och nya valmöjligheter och boendekvaliteter skulle erbjudas.”

Men dessa ”nya valmöjligheter” och ”boendekvaliteter” gäller inte dagens rivningshotade hyresgäster som då tvärtom kommer att tvingas härifrån – utan är avsedda för andra människor, med mycket tjocka plånböcker. Nätverket Järvas Framtid kräver varsamma renoveringar med kvarboende till hyror vi har råd med och säger blankt nej till alla rivningar. Vi kan bara utlova benhårt motstånd och avvisar bestämt nya radhusområden som enligt vår mening skulle privatisera entrén till naturen, avskärma Husbys hyresgäster från Järvafältet och förstöra den lugna naturmiljön runt Husby Gård.

Nätverket Järvas Framtid

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!