”Nu försämrar vi omsorgen och ökar orättvisorna i Sundsvall”

2013-02-27 15:59:20
Citatet i rubriken har naturligtvis ingen styrande politiker sagt eller kommer att uttala.
Socialnämnden i Sundsvall ska den 20 mars ge besked om vilka ”vägval” de gör för att skära bort välfärd för 127 miljoner kronor på två år.


Om man blåser bort förmodade Orwellika dimridåer som ”att säkra välfärden på sikt”, är nog rubriken det sanna innehållet i det budskap de då kommer att leverera.

Bakgrunden till nedskärningskra­ven är att hög arbetslöshet, en äldre befolkning och minskade skatteintäkter inte går ihop med människors ökade behov av socialtjänstens stöd. Arbetslösa och sjuka har fått ­drastiskt försämrade inkomster – behovet av försörjningsstöd ökar.
Ändlösa sparpaket har satt nödvändig utbyggnad av omsorg i malpåse, men är investeringar som förr eller senare måste göras – redan 2016 behövs till exempel 100 nya platser i äldreomsorgen till en kostnad av 60 miljoner kronor.
Besparingsarbetet inom landsting­et handlar om att korta vårdköerna, vilket i sin tur ökar kommunens vårdansvar och kostnader.

Socialtjänsten blev förra året 37 miljoner kronor dyrare än beräknat. Socialdirektören i Sundsvall kommun, Peter Löthman, har förtjänstfullt varit noga med att presen­tera förutsättningarna och varnat politikerna för att socialtjänsten är på väg att haverera.
Men då politikerna inte har varit ­beredda att tillföra resurser har nu socialnämnden fått i uppdrag att fram till den 20 mars ta ställning till var de ska sätta styckningskniven.
All politisk opposition mot välfärdsslakten måste mobilisera kamp för resurser till en räddning och upprustning av den gemensamma välfärden.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!