Nu kör vi för fullt mot 15 september

2009-08-19 16:42:12
– LO står utanför, de har vikt ner sig. Men nu kör vi för fullt och tar strid mot fegheten till den 15 september, säger Dennis Bäckman, ordförande i Pappers avd 86 vid ABB i Figeholm.

Dennis Bäckman är inte rädd för att sticka ut hakan. I våras stod han flera gånger i händelsernas centrum. Först som initiativtagare till ett upprop mot eftergifter om strejkrätten i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal, något som enligt Svenskt Näringsliv starkt bidrog till att förhandlingarna sprack. Ännu större blev uppståndelsen när han efter AMF-affären ställde krav på LO-basen Wanja Lundby Wedins avgång, och därefter träffade LO-ledning­en i spetsen för en delegation från uppropet för kämpande och demokratiska fack, med krav på en landsomfattande protestdag mot krisen och högerpolitiken den 15 september.

Lundby Wedin förklarade sig då positiv till en protestdag, bortsett från att datumet inte ansågs passande. Än finns dock inga tecken på några förberedelser inom LO för ett annat datum heller.
Både Bäckman och avdelningens vice ordförande tänker därför delta i den massdemonstration under huvudparollen ”Vi vägrar betala kapitalismens kris” som nu förbereds för fullt av Septem- beralliansen i Stockholm till när riksdagen öppnas igen efter sin långa ledighet.
På Offensivs fråga om vad han vill tala om, säger Dennis Bäckman att han har läst om hur storstrejken 1909 förlorades av ett LO utan strejkkassor.
– Idag har vi strejkkassor, men vet inte hur vi ska använda styrkan. Vi måste ta strid mot fegheten och våga stå emot.

Även den kände gruvarbetarprofilen Sixten Snell, som till vardags är lastare långt under jord vid LKAB:s gruva i Kiruna, tänker delta i demonstrationen. Han hoppas också få med sig fler gruvarbetare.

– Vi måste rensa upp i fackföreningsrörelsens högsta ledning, som inte är beredda att leva på arbetarnas villkor och är en spärr mot viljan att kämpa, säger Sixten Snell, som också manar till kamp mot den skyhöga och växande ungdomsarbetslösheten.
– Jag hörde igår ett inslag i Studio 1 om att tusentals ungdomar i till exempel förorter som Husby, Rinkeby och Tensta idag lever vid sidan av samhället utan vare sig arbete eller utbildning. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!