”Nu skrivs ett nytt kapitel i Offensivs histora”

2012-05-26 11:29:50

foto: Elias Theodorsson
Arne Johansson från Nätverket Järvas Framtid och RS håller en av flera appeller på torget mot den planerade flytten av Husby Träff från den anrika byggnad där jubiléet hölls.

Vi har skrivit historia: 1 000 nummer av veckotidningen Offensiv. Under en hel dag hölls inspirerande seminarier och workshops – dagen avslutades med stormötet ”Offensiv 1 000” som samlade över 150 deltagare.

Medlemmar från hela landet och gäster från bland annat Doroteaupproret, Megafonen, Pantrarna för Upprustning av förorten och Läkerolarbetarna hade kommit till Stockholm för att delta på jubileumsfirandet.
Dagen inleddes med fyra olika seminarier, bland annat ”Offensivs historia 1-1 000” och ”Det brinner i förorten – från Husby, Rosengård till Biskopsgården”.

Per Olsson, Offensivs redaktionssekreterare, inledde seminariet ”Offensivs historia 1-1 000”:
– Offensiv har skrivit sin 40-åriga historia – och tidningen är fortfarande partiets främsta politiska redskap i kampen.
Han slog fast under inledningens gång att ”Offensiv levandegör kampen runt om i Sverige och internationellt och vi för fram budskapet: Kamp lönar sig!”

Under eftermiddagen hölls det även tio olika workshops – med allt från hur man skriver artiklar till hur man använder sig av sociala medier.
Därefter följde dagens höjdpunkt: Stormötet ”Offensiv 1 000”, där Offensivs ansvarige utgivare sedan starten, Arne Johansson, talade om Offensivs historia och pekade på det stora behovet av en socialistisk tidning.
– Offensiv var en produkt av 1968 – radikaliseringen i världen och ökad arbetarkamp i Sverige med start i gruvstrejken 1969-70. Vi tog strid för att arbetarrörelsen skulle anta ett socialistiskt program, sa Arne Johansson.

Sedan berättade Wellington Ikuobase och Mario Izquierdo från Läkerolarbetarna i Gävle om deras kamp mot nedläggning:
– Vi gick först med på neddragningar och högre tempo. Men med beskedet om nedläggningen den 7 mars insåg vi att vi lurat oss själva, att vi måste ta strid. När jag blev utestängd från fabriken vid påsk gick alla arbetare ut till mig och företaget tvingades backa, sa Wellington Ikuobase, som också tackade för den solidaritet de mött.
Mario Izquierdo gjorde jämförelser med Chile och visade att ­kampen mot kapitalismen är global.
Sanna Tefke, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Kommunal:
– Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna har från start kämpat mot och kritiserat nedskärningarna i offentliga sektorn och ­nedmonteringen av välfärden, oavsett vilket regeringsflagg de har skett under. Sverige och framförallt Stockholm har blivit en nyliberal experimentverkstad, där offentliga sektorn som efter decennier av nedskärningar redan går på ­knäna säljs ut till lägstbjudande och riskka­pitalister gör miljardvinster på våra skattepengar.
Bilbo Göransson, också fackligt aktiv i Kommunal, beskrev hur han stötte på Offensiv första gången i en demonstration mot USA:s krig i Af­ghanistan på hösten 2001.

Peter Taaffe och Clare Doyle från CWI (den socialistiska internationella organisation som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör), talade om den politiska situationen som världen nu befinner sig i och vad som väntas komma framöver:
– Det är en era av revolutioner och kontrarevolutioner. Strejker och generalstrejker kommer att spridas från södra Europa till Storbritannien, Tyskland och otvivelaktigen även till Sverige, sa Peter Taaffe.
Clare Doyle gratulerade Offensiv och RS:
– Alla kamrater i Committee for a Workers’ International (CWI) gratulerar Sverige för denna milstolpe – 1 000 nummer av veckotidningen Offensiv.
Zhang Shuije, politisk flykting och socialist från Kina, talade om den omfattande masskampen i landet och den senaste tidens öppna sprickor och maktkamp inom regimen.

Elin Gauffin, Rättvisepartiet Socialisternas vice ordförande, beskrev hur moderatbubblan i Sverige nu har spruckit och hur bräcklig den svenska kapitalismen i själva verket är.
Margareta Dahlkvist från Doroteaupproret gav en rapport från nu över 100 dagars ockupation av sjukstugan. Hon betonade att ockupanterna vill sprida upproret till övriga Norrland och hela Sverige. Samma dag samlades också representanter från proteströrelser i sju inlandskom­muner i Norr- och Västerbotten på ett möte i Arvidsjaur och bildade Lapplandsupproret.
Raymond Ohlson från Boden gav en inspirerande rapport om Asylrörelsens arbete i Norrbotten och Stefan Berg från Göteborg talade om kampen mot vårdnedskärningar i Västsverige.
Per Olsson visade i ett inlägg vilka enorma summor kapital som finns  hos banker och storföretag – tillräck­ligt för att utrota svält och fattigdom i hela världen. Mot kapitalismens kriser ställde han en demokratisk socialistisk politik.
Anna Löfgren från Offensivs redaktion visade upp nummer 1 000, vilket möttes av stora applåder. Per-Åke Westerlund, RS ordförande, avslutade med att uppmana till ­fortsatt kamp och organisering mot kapitalism och högerpolitik.

Jubileumsdagen visar tydligt  vilken oerhört viktig roll Offensiv har spelat i kampen – både historiskt och idag.
Även en insamling hölls, där det samlades in totalt 42 480 kronor. Ett nytt kapitel har nu skrivits i Offensivs 40-åriga historia.

Linnéa Wallberg
Rädda Husby träff Under jubiléet anordnade Nätverket Järvas Framtid ett torgmöte mot beslutet att flytta Husby Träff.
Flera av Husbys lokala aktivister var på plats och talade på torget utanför träffen.
Många av talarna återknöt till ockupationen av träffen, som ägde rum tidigare i år, och hur detta blev en viktig markering mot politikerna.
Utan ockupationen skulle inte firandet av Offensiv nummer 1 000 ha varit möjligt, då lokalerna utnyttjades till max.
Nätverket Järvas Framtid har till Länsstyrelsen överklagat Stadsbyggnadsnämndens beslut att bygga om Husby Träff till kontorslokaler och flytta verksamheten till sämre lokaler i den nedlagda krogen på andra sidan torget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!