Läkerolarbetare i marsch till Stureplan

2012-05-24 14:48:29

foto: Anna Löfgren
David Quintanilla Gutierrez.

”Läkerolfabrikens största brist är en riskkapitalist”, ekade slagordet mellan caféerna vid Birger Jarlsgatan när Livsklubben i samarbete med Läkerolarbetarnas vänner och Nätverket Välfärd utan vinst på Kristi Himmelfärds dag den 17 maj tågade från Sergels torg till Nordic Capitals kontor på Stureplan.

Ett 40-tal Läkerolarbetare och andra Gävlebor hade rest ner till Stockholm för att fortsätta demonstrera mot nedläggningen av Läkerolfabriken. Sammanlagt drygt 250 slöt upp för att visa sin solidaritet med de kämpande Läkerolarbetarna.
Budskapet var tydligt: Fabriken ska vara kvar, det parasitära riskkapitalet ska inte vinna.
Jonas Ryberg från Läkerolarbetarnas vänner och Arne Johansson från Nätverket Välfärd utan Vinst inledde med att hälsa alla välkomna och presentera marschvägen: ”Till Sveriges Wall Street, Stureplan!”

Livsklubbens ordförande Wellington Ikuobase och huvudskyddsombudet Mario Izquierdo underströk båda vikten av att den här kampen fortsätter, både för deras egen och för alla arbetares del. De talade också om hur upplyftande det var att så många ville visa sin solidaritet med Läkerolarbetarnas kamp.
Vänsterpartiets riksdagsledamot Ulla Andersson talade om det orimliga i att statens pensionsfonder tillåts stödja riskkapitalister som utan att blinka lägger ned lönsamma företag.
Stödappeller hölls av Jannis Konstantis från tunnelbanefacket Seko klubb 111, brevbäraren Gunnar Westin och sjuksköterskan Mehrnosh Shafiee från iranska Shora.
Talade gjorde även Bilbo Göransson, som är ordförande för Kommu­nalklubben i Hässelby-Vällingby och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
– En fabrik som fungerar, med en hel ort som är beroende av att fabriken faktiskt fungerar, läggs ner. Inte på grund av att den inte gör vinst utan för att man kan göra mer vinst på att förtrycka arbetare någon annanstans! Det är det här systemet handlar om, sa han i ett brandtal.

Att marschen gick till Nordic Capitals huvudkontor på Stureplan beror på att det är de som, tillsammans med CVC Partners, ägde och sålde godiskoncernen Leaf, där Läkerolfabriken ingick, till Cloetta – och där de tills vidare kvarstår som en av de tre största ägarna.
Arne Johansson berättade att Nor­dic Capitals tre toppchefer Robert Andréen, Anders Hultin och Ulf Rosberg på tre år själva tjänat 479 miljoner kronor.
Enbart Andréens genomsnittliga årsinkomst är lika stor som tre årslöner för alla 114 kollektivanställda på Läkerolfabriken, d v s mer än 300 arbetares årslön.
Han berättade också att varken Nordic Capitals eller Cloettas chefer varit beredda att ta emot den här dagen, men att de är mycket medvetna om alla protester som genomförs.
När demonstrationen började röra sig mot Stureplan restes banderollerna, plakaten och flaggorna, inklusive flera SSU-flaggor. Och snart ekade talkörer längs marschvägen: ”Vad vill vi ha, Läkerol kvar”, ”Riskkapital, lämna det ni stal”, ”Läkerolfabrikens största brist är en riskkapi­talist” och ”Internationell ­solidaritet – arbetarklassens kampenhet” längs gatorna.

Särskilt bland alla välbärgade gäster på Birger Jarlsgatans caféer gjordes det stora ögon.
Nedanför Stureplans kontor gjorde Wellington Ikuobase och alla andra halt, med fördubblad kraft i ­slagorden och knutna nävar, innan han avrundade demonstrationen vid Humlegården med att berätta om de förhandlingar som tar vid med Cloetta den 25 april.
– Vi ses igen!, sa han.
Anna Löfgren

Varför är du här och demonstrerar med Läkerolarbetarna?

Natalia Mascayano:
– För att det här är en viktig kamp. Det har gått för långt.
– Oftast går folk bara och klagar, men det är viktigt att visa det rent fysiskt genom att demonstrera o s v.
– Många är starka! Även min familj påverkas av nedläggningen, och företaget tar inte ansvar alls.

Masood Punjabi:
– Jag är här för att stödja läkerolarbetarnas kamp, för att försvara jobben men också välfärden. Inte bara Läkerolfabriken som läggs ner. Även skolor, dagis och så vidare.
– Deras kamp är vår kamp.

David Quintanilla Gutierrez:
– För att tillsammans är vi starka­re. Arbetarklassens kampenhet.
– Allas kamper på arbetsplatser är viktiga. Ett av arbetarnas främsta vapen är enighet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!