Ny högerkoalition i Tyskland men Linke fram

2009-10-01 14:34:35
Den 27 september hölls parlamentsval i Tyskland. Valet innebar slutet för den gamla regeringskoalitionen mellan det stora högerpartiet CDU (kristdemokraterna) och socialdemokratiska SPD. Den nya regeringen blir en nyliberal koalition mellan CDU och folkpartiet FDP. Angela Merkel (CDU) fortsätter som kansler (regeringschef).

För socialdemokratiska SPD var valet en katastrof. Partiet föll med 11,2 procentenheter jämfört med förra va­let 2005. Valresultatet – 23 procent – är det sämsta sedan förbundsrepublikens grundande 1949. Helt klart är att SPD straffas för sin högerpolitik.
Även koalitionsparnern CDU och dess systerparti CSU i Bayern gick tillbaka, om än inte lika mycket som            socialdemokraterna.
Traditionellt borgerliga väljare gick istället till FDP, ett parti som har ett företagsvänligt nyliberalt program med skattesänkningar, privatiseringar och inskränkningar i arbetsrätten, framförallt uppsägningsskyddet.
Det är tack vare FDP:s valframgång som en ny högerkoalition kan bildas.

För arbetare, arbetslösa, pensionärer och unga i Tyskland innebär valresultatet att takten i attackerna på levnadsstandard och på välfärd kommer att öka. Det har fram till valet inte lagts några stora varsel om uppsägningar för att inte skapa oro på arbetsplatserna. Detta kommer nu med all sannolikhet att ändras.
För arbetarklassen är det därför av stor betydelse att Die Linke (Vänstern) hade stora framgångar i valet och blev fjärde största parti, större än   Die Grünen (Miljöpartiet).
Die Linke kunde profilera sig som det parti som står för social rättvisa och som är tydligast emot Tysklands deltagande i Afghanistankriget.
Detta trots att partiet inte har gjort mycket för att organisera ett verkligt motstånd mot krisen och nedskärningarna.

RS:s tyska systerparti, Sozialistische Alternative, uppmanade till att lägga sin röst på Die Linke men är också aktivt för att Die Linke även måste agera utanför parlamentet. Det behövs ett parti som kan knyta ihop lokala protester och föra dem vidare.
Samtidigt med parlamentsvalet hölls också ett delstatsval i det östtys­ka Brandenburg. Här vann SPD och kommer att vilja bilda en koalition med Die Linke.
Sedan många år tillbaka finns en koalition av SPD och Die Linke i delstaten Berlin och är där medansvarig för nedskärningar, någonting som har varit hett debatterat inom partiet. I delstaten Berlin har Die Linke tappat mycket av sitt stöd.

På riksnivå vägrar SPD-ledning­en att gå med på varje form av samarbete med Die Linke, men om den gamla SPD-ledningen tvingas bort, vilket SPD:s ledande gestalt i Berlin krävt som en följd av valkatastrofen, kan detta komma att ändras.
Det i sin tur skulle kunna betyda ett närmande partierna emellan och en kursändring till höger för Die Lin­ke.
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!