Ny jobbslakt på smitarbanken

2017-11-08 17:04:07
Storbankerna tjänar allt mer på att blåsa upp bostadsbubblan och öka sina bolånevolymer. Bara under det föregående kvartalet ökade exempelvis Swedbanks bolånevolym med 10 miljarder kronor – ”eller med 49 miljarder från september ifjol”, enligt dinapengar.se. Det i sin tur har eldat på bankvinsterna. Swedbanks kvartalsvinst blev dryga 6 miljarder kronor, vilket var mer än under motsvarande kvartal ifjol.

Bankernas sammanlagda vinst på bolån har nu ökat till 10 miljarder kronor i månaden – eller 1 000 kronor per invånare i landet. Innan den globala kapitalismens kris 2008-2009 tjänade bankerna ungefär 100 kronor per invånare på bolån.
Under vinstresan sedan krisen har bankerna gjort sig av med hundratals bankkontor i Sverige och var femte bankanställd har förlorat sina jobb.

Smitarbanken Nordea som har flytt landet meddelade i förra veckan att ytterligare 6 000 jobb ska bort. Samtidigt med detta chockbesked redovisade Nordea en kvartalsvinst på 10 miljarder kronor, men genom avskedanden ska vinsten upp ännu mer. Ökad vinst betyder att Nordeas storägare kan kamma hem ännu mer i aktieutdelning. Både 2015 och 2016 delade Nordea ut cirka 25 miljarder kronor till ägarna.
Det nya chockbeskedet från Nordeas ledning – att mer än var tionde anställd förlorar sitt jobb – är milt uttryckt en kraftig nedskärning, men inte i bankdirektörernas värld. Enligt Nordeas vd Casper von Koskull är det ingen nedskärning, utan en ”förändring som kunderna driver på” (Dagens Industri den 26 oktober).
Vd Koskull skyller alltså på samma kunder som Nordeas storägare och styrelseordförande Björn Wahlroos har betecknat som ”finansiella idioter”.
Redan innan Nordea skyllde sin upptrissade vinstjakt på kunderna hade banken fått bottenbetyd av kunderna.
Enligt en färsk undersökning fick Nordea lägst betyg bland storbankerna när det gäller privat- och företagskunder redan ifjol, och nu har förtroendet rasat till en rekordlåg nivå, vilket inte vill säga lite eftersom ingen av storbankerna åtnjuter något förtroende.
Förtroendet för bankerna har rasat till den lägsta nivån sedan mitten av 1990-talet, och mest för Nordea följt av Swedbank. Överraskad, någon?
Det behövs inte många ord för att beskriva den ruttnade kapitalismen. Det räcker med ett – Nordea. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!