Ny lag inskränker aborträtten i Portugal

2015-07-29 10:16:15
I juli antog Portugals parlament en ny skärpt abortlag, som innebär att kvinnor endast får göra abort efter psykologisk  och social rådgivning samt rådgivning om familjeplanering. Kvinnor måste även själva betala för att göra abort.

Först år 2007 legaliserades abort upp till graviditetens tionde vecka i Portugal. Innan dess tilläts abort enbart i speciella fall som exempelvis efter våldtäkt.
Den nya lagen i Portugal innebär en inskränkning på den fria aborträtten då kvinnor själva tvingas betala, vilket leder till att fattiga kvinnor har svårare att kunna genomföra en abort i tid.  
Dessutom tvingas kvinnor nu att först genomgå ”rådgivning” innan en abort får genomföras, vilket kan vara ett verktyg för att övertala kvinnor att inte göra abort genom att spela på exempelvis skuldkänslor.
Det är inte helt olikt abortlagstiftningen i Texas där kvinnor tvingas se på ultraljudbilder av fostret och höra en beskrivning av fostrets utveckling innan de får göra abort.

Det är inte bara i Portugal som aborträtten attackeras av högern och religiösa fundamentalister. I Spanien försökte det regerande högerpartiet Partido Popular, uppbackat av den katolska kyrkan, att  förbjuda abort under år 2014. Lagförslaget gick inte igenom då kvinno­rättsrörelsen sade ifrån med enorma protester.
I år har samma parti lagt ett lagförslag som skulle innebära att minderåriga behöver sina föräldrars godkännande för att göra abort. Tidigare har 16- och 17-åringar kunnat göra abort av eget val, i vissa fall även utan att behöva meddela föräldrarna. Det nya förslaget kan leda till konflikter inom familjen och även fara för vissa minderåriga.

Högerns attacker på kvinnors rättigheter måste bekämpas och besegras, både när det gäller rätten till abort och i alla andra frågor.
De rättigheter vi har kan aldrig tas för givet i ett kapitalistiskt samhälle då de alltid kommer att attackeras. Kvinnors rätt till fria och säkra aborter måste vara en självklarhet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!