Ny protest för att rädda Kista-Rinkebys hemtjänst

2009-06-10 15:38:47
Hotet om stora nedskärning­ar i den öppna hemtjänsten i Kista, Husby, Akalla och Rinkeby kvarstår efter förvaltningens förhandlingar med Kommunal den 1 juni.

Förhandlingen slutade i oenighet.
– De har backat från att skära ned med 21 tjänster till 11, men det är fortfarande en stor neddragning, sä­ger huvudskyddsombudet Marco Donoso från Kommunals förhandlingsteam i stadsdelen Kista-Rinkeby.
Det betyder att den fast anställda personalen skulle minskas med en knapp fjärdedel i stället för med knappt hälften av de 46 tjänsterna i den kommunala öppna hemtjänsten.
– Om stadsdelsnämnden vill behålla samma nivå på hjälpen måste de behålla personalen, menar Marco Donoso, som också avvisar arbetsgivarnas argument om att de gamla och funktionshindrade får mer hjälp än de ska ha enligt beställningen.

Menar du att biståndsbedömningarna är för snåla?
– Exakt.
Enligt Marco Donoso kommer hemtjänstpersonalen att organisera en ny protest vid nästa möte med stadsdelsnämnden i Kista-Rinkeby, som hålls i Husby träff onsdagen den 17 juni, där man också tänker överlämna sina protestlistor.
Nedskärningen är särskilt utmanande eftersom det just nu pågår en dialogvecka i Husby där allmänheten uppmanas att varje dag delta i prome­nader i stadsdelen och enkäter där de ska komma med förslag om förbättringar.
Rättvisepartiet Socialisterna i Hus­by och ArbetarInitiativet i EU-valet, som organiserade ett protestmöte mot nedskärningsplanerna på Kista torg med efterföljande marsch till stadsdelsförvaltningen den 28 maj, uppmanar allmänheten att delta i protesterna med en samling på torget vid Husby träff kl 17.00.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!