Ny rasistsamling – ge dem rött kort

2016-09-21 16:12:15

foto: Natalia Medina


Två veckor efter att nazister har mördat en antirasist i Helsingfors ska rasister och nazister nu lördag, den 24 september, åter samlas i Stockholm. 

”Folkets demonstration” är ett samlingsprojekt som drivs av sverigedemokrater.

Nu behövs att antirasister, fackligt aktiva, feminister, hbtq-aktivister, gräsrots­organisationer och alla som hotas av rasister och nazister samlas till motstånd.

Modellen för ”Folkets Demonstraiton” är de tyska Pegidademonstrationerna, som framställdes som en rörelse av ”vanligt folk”, men organiserades av nazister. Budskapet på samlingarna i Sverige är detsamma som Pegida – att spy hat över invandring, flyktingar och särskilt muslimer.

I samband med ”Folkets demonstration” samlas våldsamma grupper som angriper antirasister. I januari överfölls personer i Stockholm city både före och efter deras ”manifestation”. På manifestationen i mars deltog personer från nazistgrupperna Soliders of Odin, Nordisk ungdom och Nordiska motståndsrörelsen. 

Talarna på lördagens rasistsamling är i stort sett desamma som i januari och mars. Två aktiva SD:are – Nina Drakfors, Skövde, och Ulf Holmgren, Eslöv. Två före detta SD:are – Hans Erling Jensen (som uteslöts ur SD Sjöbo efter att ha sagt att muslimer ska utvisas eller ”slås ihjäl”) och Stefan Torssell, skribent på nazianstrukna Nya Tider och tidigare på Avpixlat. Barbara Trusz har i tidigare tal hetsat mot ”utlänningar som inte bidrar med ett skit” och hyllat polska nazister. Dessutom talar centerpolitikern Annelie Sjöberg från Söderköping.

Lärdomen från Pegidas rasistmarscher i Tyskland är att de måste mötas av protester direkt. Där de får hållas finns risken att de växer och att våldet ökar. Demonstrera därför mot rasisterna på lördag. Rött Forums samling är kl 11.30 iz Kungsträdgården. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!