Ny strejkvåg över Nordcypern

2015-03-26 13:07:43


En strejkvåg har svept över hela Nordcypern med strejker den 18 och 25 mars. På bild en av Nordcyperns större städer, Kyrenias, där strejker har ägt rum.

Den 18 och 25 mars organiserade tolv fackföreningar tvåtimmarsstrejker och demonstrationer i de tre storstäderna på Nordcypern – Famagusta, Kyrenia och huvudstaden Nicosia. Redan den 11 mars ägde en tvåtimmarsstrejk rum.

Dessa strejker är en del av en bredare kampanj emot åtstramningspaketet från koalitionsstyret (det socialdemokratiska partiet Republikanska Turkiska Partiet, CTP, och center-högerpartiet Demokratiska Partiet, DP). Denna koalition genomför nedskärningar som är en del av avtalet som koalitionsregeringen har tecknat med den turkiska regeringen.
Sedan år 2009 har fackföreningarna i Nordcypern kämpat mot den så kallade ”immigrationslagen” – ett nyliberalt paket som den turkiska regeringen implementerade som en del av det senaste avtalet (som innebär att Turkiet finansierar en del av Nordcyperns statsbudget). Turkiet finansierar nästan 30 procent av Nordcyperns budget.
Sedan mitten av 1990-talet har avtalen som har tecknats mellan den turkiska regeringen och den nordcypriotiska regeringen innehållit nyliberala åtgärder, som har stängt ned fabriker och gjort ekonomin mer beroende av finanssektorn.

Det senaste nyliberala paketet, som implementerades under år 2011, innebar att offentliganställda förlorade 30 procent av sin köpkraft och att nyanställda inom offentliga sektorn tvingades arbeta med löner som ligger under fattigdomsgränsen.
De offentliganställdas minimilön har sedan dess minskat med 14,7 procent. Pensionsåldern har höjts från 50 till 60 år inom såväl den offentliga som den privata sektorn. Kollektivavtal har i princip avskaffats inom den privata sektorn.
Det turkisk-cypriotiska flygbolaget KTHY gick i bankrutt och privatiserades. Näst på tur för att privatiseras står telekommunikationen och elförsörjning.
Samtidigt som regeringen säger att den inte har tillräckligt med pengar fortsätter den att lura arbetare och ger förmåner och skattelättnader till storföretagen.
På grund av strejkvågen mot nedskärningspaketen under år 2009 tvingades den dåvarande CTP-regeringen att avgå och utlysa nyval. Nationella Enhetspartiet (UBP, ett högerparti) kom till makten med löftet om att de inte skulle implementera nedskärningspaketet – vilket de ändå gjorde.

År 2011 svepte en enorm strejkvåg fram över landet med massiva demonstrationer. Över 80 000 personer deltog i kampen, men på grund av att CTP, då i opposition, saboterade det momentum som fanns i rörelsen vanns inga betydande förbättringar för arbetare.
År 2013 gick CTP in i regering med DP, återigen med löfte om att inte genomföra nedskärningar. Dock fortsatte de med nedskärningspolitiken.

Några av fackföreningarna har kämpat emot åtstramningspaketet sedan i september. Grundskole­lä-rare och vikarier började kampanja mot paketet under ledigheterna, inte bara genom att stå som strejk­vakter vid regeringsbyggnader ut-an också genom att gå från by till by för att informera folket om immigrationslagen.
KTAMS, de offentliganställdas fack, gick ut i strejk den 16 februari och nästföljande dag bildades en koalition med 12 fack i offentlig och privat sektor som började organisera en rad strejkaktioner. I förhandlingarna med fackföreningarna har CTP-DP-regeringen lovat att teckna ett nytt avtal med Turkiet efter presidentvalet i Nordcypern som äger rum den 17 april. Dock tror ingen på att avtalet inte kommer att innehålla mer nedskärningar och privatiseringar.
Arbetare i Nordcypern är beslutsamma om att den här gången fortsätta kampen tills paketet upphävs och åtstramningen stoppas. De tre datumen för regionala generalstrejker är bara början. Lärare som anställdes efter år 2011 gick ut i 48-timmarsstrejker den 11 och 12 mars.

Arbetarna kräver: Inga mer lönesänkningar, upphäv ”immigrationslagen” som innebär nedskärningar och privatiseringar, att nyanställda i offentlig sektor ska få lika lön som deras kolleger som anställdes innan år 2011, att på nytt starta upp den automatiska löneindexeringen, att stoppa privatiseringarna och att få tillbaka kollektivavtalen till den privata sektorn.
Åtstramningen som åläggs Nordcypern är inte annorlunda än den som Trojkan – ECB, IMF och EU – ålägger övriga Europa. I Nordcypern är dock den ”ekonomiska hjälpen” från den turkiska regeringen sockrad med retorik om ”fredsbevarande” och ”beskydd”. Men för turkisk-cypriotiska arbetare innebär åtstramningarna fattigdom och påtvingad emigration för att hitta arbete.
Solidaritet behövs för deras kamp. Nya Internationalistiska Vänstern i Cypern (NEDA, CWI i Cypern) uppmanar arbetare över hela Europa att visa solidaritet med de turkisk-cypriotiska arbetarna. Skicka solidaritetsbrev till de strejkande facken – besök Socialistworld.net för adresser. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!