Nya attacker mot hbt-kampen i Ryssland

2013-02-01 10:22:13


I slutet av 2012 diskuterade Duman (det ryska parlamentet) en homofobisk lagstiftning på nationell nivå, likt den i Sankt Petersburg. Detta har lett till vrede och protester bland hbt-kämpar i Ryssland.

Sedan snart ett år tillbaka har lagstiftning mot ”homosexuell propaganda” lett till förtryck av hbt-personer och dem som stödjer hbt-kampen. Lagen gick igenom i Sankt Petersburg, för att ”skydda” barn och ungdomar. I slutet av 2012 diskuterade Duman (det ryska parlamentet) en sådan lagstiftning på nationell nivå, vilket har lett till vrede och protester bland hbt-kämpar i Ryssland.

Den 19 december höll parlamentet sin första diskussion angående ett lagförslag som skulle innebära ett förbud mot ”homosexuell propaganda bland minderåriga”. Lagen skulle i praktiken innebära en inskränkning av hbt-personers rättigheter och även personlig säkerhet, då sådana lagar ger ny styrka till homofobiska krafter. En av de största förespråkarna för lagförslaget är den ortodoxa kyrkan och dess anhängare.

Utanför parlamentet hölls den 15 december en protest av hbt-aktivister, där CWI-medlemmar ­också deltog. Protesten attackerades av nazister och ortodoxa reaktionärer, medan polisen stod och såg på utan att ingripa. Till slut greps runt 15 av hbt-aktivisterna, och de flesta hölls i arrest i 30 timmar innan de släpptes.
Protesterna har fortsatt under januari. Den 23 januari hölls en protest utanför parlamentet där hbt-aktivister kysstes i protest mot lagförslaget. Denna så kallade propaganda leder till böter på runt 100 kronor. Men skulle lagen gå igenom skulle böterna istället bli 100 000 kronor.
Prideparader har förbjudits eller attackerats brutalt i många ryska städer. Flera har attackerats av nazister tillsammans med ortodoxa fundamentalister och även poliser. Moskvas förra borgmästare Jurij Luzjkov har sagt att prideparader är ”sataniska”.

Det är tydligt att den ryska staten, den ortodoxa kyrkan och extremhögern står på samma sida när det gäller frågan om hbt-rättigheter. Propagandan och de gamla fördomar som lever kvar påverkar många människor i Ryssland. En stor del av befolkningen ställer sig enligt opinionsundersökningar emot hbt-rättigheter. Bättre blir det inte heller då lagförslaget om det röstas för kommer innebära ett förbud att tala om hbt-frågor i skolorna.
Ryssland var efter revolutionen 1917 det första landet i världen som legaliserade homosexualitet. År 1933 kriminaliserade Josef Stalin åter homosexualitet, som då kunde leda till fem års straffarbete. År 1993, 60 år senare, ändrades lagen igen och homosexualitet var inte längre olagligt. Idag går utveckligen bakåt och hbt-personer mister fler och fler rättigheter som borde anses som självklara.
Attackerna som de mot hbt-personer sker också mot ungdomar, arbetare och pensionärer. Propagandan mot hbt-personer är ett sätt att söndra och härska, att dela upp arbetarklassen i två läger. ­Arbetarna måste istället övervinna de gamla fördomarna och gå samman för att bekämpa den riktiga fienden: den kapitalistiska förtryckarstaten.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!