
Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar förslagen om karensdagar med risken för överhettning av ekonomin efter vårens stora skattesänkningar (för de rika) och forsatta skattesänkningar i höstens budget.
Protestera 18 september
– Det är riktigt jävla bedrövligt. Så vill man betala skattesänkningen för människor med lyxvillor i Stockholms rika förorter, säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö, som också ser detta som nya skäl för demonstrationer mot regeringen den 18 september.De nya attacker på sjukförsäkringen som förbereds inom finans- och socialdepartementen har blivit kända innan de förankrats i hela regeringen. Men hittills är det bara Lars Leijonborg (fp) som knystat om skepsis mot fler karensdagar.
En andra karensdag diskuterades av högeralliansen redan i Bankeryd. Enligt Reinfeldt skulle detta kunna finansiera ett andra steg i det så kallade jobbavdraget, som enligt regeringens nyspråk är en skattesänkning för låg- och medelinkomsttagare, trots att höginkomsttagarna tjänar mest på det. För att inte ”det ansträngda resursläget” då ska leda till inflation när skatterna sänks för de rika, krävs det nya attacker på de sjuka och arbetslösa.
Rena vansinnet
Stig Starslind, försäkrings- och rehabiliteringsansvarig inom Gruvtolvan i Kiruna, tycker att en andra karensdag låter som rena vansinnet.– Jag vet inte vart vi är på väg, pendeln slår mot en ytterlighet. Redan nu försöker man trycka ut det sista lilla av folk. Och att begränsa korttidsfrånvaron ytterligare när vi är sjuka kan bara leda till sämre hälsa och ökad långtidsfrånvaro.
Han tror inte heller att arbetsgivarna kommer att ställa sig särskilt positiva till idén att tvinga människor med till exempel halv sjukersättning att vistas på jobbet på heltid, och då arbeta i lugnare takt.
I moderaternas nya handlingsplan ”Vår tids arbetarparti”, ska ett andra steg i det så kallade jobbavdraget följas av slopad värnskatt ”när det finns finansiering”. Det betyder att de sista resterna av progressiv inkomstskatt då försvinner – och ytterligare stora skattesänkningar för dem som har de högsta inkomsterna. Därmed slås också porten upp på vid gavel för privata sjukförsäkringar och andra gräddfiler till vård, omsorg och skolor etc.
Euron igen?
I moderaternas nya handlingsplan ingår också att ”på sikt bör Sverige återigen pröva frågan om att delta fullt ut i det europeiska valutasamarbetet”. Enligt ekonominyheterna.se betyder detta för Reinfeldt ”rimligen inför nästa val”, men bara om något skett i opinionen.Just nu ligger Reinfeldts högerallians 15 procent under s, v och mp enligt SCB:s senaste opinionsmätning. Och det är inte troligt att en ny attack på sjukförsäkringen kommer att göra regeringen mer populär.
Samtidigt vilar det ett tungt ansvar på framför allt de fackliga organisationerna att ta samlande initiativ till massprotester.
Arne Johansson