Nya bolaget Kuriren AB tar över Umeå

2009-10-01 15:01:50
I vad som beskrivs som den största fastighetsaffären 2009 koncentreras den ekonomiska, politiska och mediala makten i Umeå på ett sätt som saknar motstycke i Sverige. Umeås största företag, Balticgruppen, bildar fastighetsbolag tillsammans med den härskande mediekoncernen Västerbottens-Kuriren AB (VK).

Balticgruppen är Umeås största kapitalist. Sammanlagt innehar koncernen fastigheter i Umeå som värderas till omkring 4 miljarder kronor.
VK är den totalt dominerande mediekoncernen i Umeå och äger 95 procent av Västerbottens Folkblad (VF), internetforumet Apberget, 10 procent av Norra Västerbotten samt nöjesmagasinet City. Dessutom kontrollerar VK programinnehållet i radiokanalerna Rix-FM och Mix Megapol i Umeå.
Balticgruppen och VK ska äga hälften var av det nya bolaget, Kuriren AB. Orsaken till bolagsbildningen anges i VK vara att frigöra ett stort kapital inom Balticgruppen, som ”ska användas till utvecklingsprojekt” (VK den 9 september).
Några exempel på dessa ”utvecklingsprojekt” är en evenemangsarena och den så kallade Staden mellan broarna.
– Alltså samma skrytprojekt som kommunledningen planerar för och som VK och VF tidigare efterfrågat. Skrytprojekt som de nu kommer att vara med och finansiera, säger Jan Hägglund, Rättvisepartiet Socialister­na i Umeå.
Balticgruppen och VK har kopplingar till den politiska makten. VK är ”frisinnad liberal” och ger Folkpartiet rabatt på annonser i tidningen. Baltic-gruppen har länge haft stort inflytan­de över politiska beslut i Umeå och dess största hyresgäster är dessutom kommunen och landstinget.
När nyheten om bolagsbildningen presenteras i VK och VF är självkriti­ken och den granskande journalistiken pinsamt frånvarande.

Genom bildandet av Kuriren AB smälter den ekonomiska, politiska och mediala makten i Umeå ytterligare samman.
Utvecklingen mot en större maktkoncentration gör att behovet av ett nytt arbetarparti, starkt nog att ge ut egna tidningar och ha egna radiokanaler, blir än mer aktuellt. En motkraft måste byggas upp, ett alternativ till de partier och medier som kontrolleras av storföretagen.
Robert Jansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!