Nya EU-murar mot flyktingar

2015-09-16 16:17:40
Mot bakgrund av stängda gränser och nya flyktingmurar höll EU-länderna ett krismöte för att om möjligt komma överens om att gemensamt ta emot och fördela uppemot 160 000 asylsökande under de kommande två åren. Men krismötet slutade i splittring  och ett nytt möte ska hållas den 8 oktober. 

Det EU-länderna kom överens om var dock att ytterligare begränsa asylrätten för de som flyr från fattigdom och förtryck från det som EU-pamparna benämner som ”säkra” länder. 

Enligt brittiska the Guardian den 15 september hade även representanterna på EU-mötet målet att upprätta särskilda flyktingläger utanför Europa, vilket betyder ”att ett stort antal flyktingar förnekas rätten att söka asyl inom EU. När det föreslagna systemet med flyktingläger utanför EU väl är igång kommer de som söker asyl i lägren att få avslag på sin ansökan”. 

Det antal flyktingar som EU ämnar avvisa och skicka tillbaka är mångdubbelt fler än de 160 000 som de 28 medlemsländerna eventuellt kommer att ta emot.

Det står klart att EU-ländernas regeringar nu försöker frigöra sig från den press man har varit under från opinionen och solidariteten med flyktingarna. Med hänvisning till vad som sker i andra medlemsstater har återgången börjat till  den hårda och omänskliga flyktingpolitik som har praktiserats i alla EU-länder, om än med gradvisa skillnader.

Gränserna stängs och en rad EU-länder har nyligen fattat beslut om att genomföra olika former av gränskontroller. Samtidigt kallas militär in för att bevaka gränserna och hindra flyktingar från att komma in till EU.

Omedelbart efter EU-mötet deklarerade Ungerns regering att man helt stänger gränsen mot Serbien, inför undantagstillstånd i två provinser vid gränsen  och placerar ut 4 300 soldater. I samma veva kallade Österrikes regering in 2 000 soldater för att bevaka gränsen mot Ungern. 

Med denna brutala politik är det bara en tidsfråga innan de militariserade gränserna skördar sitt första offer. Den nuvarande strategin som går ut på ”icke-mottagande” och stängda gränser leder till död, skador och kaos, som Läkare Utan Gränser skriver i ett öppet brev till EU:s ledare. 

Istället för att öppna säkra och legala vägar stänger EU sina gränser som svar på den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Men inga murar eller inhumana lagar kommer att hindra människor från att fly från krig och terror. 

Den våg av sympati och vilja att bistå flyktingarna, som helt tog de styrande med överraskning, har dock etablerat sig som en kraft som inte bara kommer att låta sig köras över. 

Svaret till EU måste vara fortsatt solidaritet, aktivitet och organisering för att riva Fort Europas murar och för att försvara den demokratiska rätten att söka asyl och få skydd i det land man själv önskar.  

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. 
  • Masskampanjer mot rasism och mot skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Försvara rätten till asyl. Stoppa tvångsutvisningarna. 
  • Flyktingamnesti – nu.
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad.
  • Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!