
Redan från 1 juli i år förlängs den yttersta gränsen för tidsbegränsad anställning till 48 månader, idag 36. Vidare försämras det förstärkta anställningsskydd som funnits för löntagare som fyllt 45 år.
Detta är emellertid bara början. Nästa steg är att ändra turordningsreglerna – sist in, först ut. ”Småföretagen törs inte anställa” och därför måste turordningsreglerna ändras, säger Maud Olofsson i en intervju i Svenska Dagbladet den 30 januari. Intervjun rubricerades ”Olofsson vill förändra las”.
I samma intervju gör centerledaren klart att hon vill att anställningsskyddet ska avskaffas för de under 26 år.
Precis som i Frankrike vill centerledaren att försämringarna ska börja i mindre företag för att sedan gälla på hela arbetsmarknaden. Den franska CPE-lagen, som avskaffade anställningsskyddet för unga men som fick dras tillbaka till följd av massprotesterna våren 2006, hade föregåtts av den CNE-lag som regeringen fick parlamentet att anta i augusti förra året. CNE gav företag med färre än 20 anställda rätt att provanställa arbetare under två års tid utan anställningsskydd.
Stoppa sympatiåtgärder
Vidare säger näringsministern att centern kommer att fortsätta driva sitt krav på att förbjuda fackliga sympatiåtgärder om det finns kollektivavtal och fredsplikt råder. Om centern styrt under 2005 skulle det ha varit förbjudet för svenska Pappers att genomföra sympatiaktioner för de strejkande pappersarbetarna i Finland.Centerns ungdomsförbund, CUF, vill gå ännu längre och förbjuda kollektivavtal i Sverige – men man har ännu inte fått moderpartiet med sig. Maud Olofsson har dock öppnat för att stoppa fackliga blockader med hänvisning till bland annat Hotell- och restaurangfackets blockad av salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg, vars ägare sagt att hon hellre säljer än skriver avtal med facket.
Direktörernas favorit
”Hon [centerledaren] delar även samma uppfattning som Svenskt Näringsliv att en stridsåtgärd måste vara proportionell i förhållande till syfte och skador. Vidare hoppas företagare, som ställer sig bakom Svenskt Näringslivs krav, att konfliktreglerna ändras så att det råder jämvikt mellan parterna”, skrev Svenskt Näringsliv i ett öppet brev till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin den 29 januari.”Konfliktreglerna ändras” – bakom den formuleringen döljer sig kravet på att facket inte ska ha rätt att att vidta blockader mot företag som vägrar teckna kollektivavtal.
Per Olsson