Nya hot mot BB i Sollefteå och Ö-vik

2016-03-02 11:25:11

foto: Vårdkampen i Västernorrland behöver nu återigen trappas upp.
cindy lee photography / Flickr CC

Förra veckans politiska turbulens i Västernorrlands landsting – där Socialdemokraterna kastade ut samarbetspartnern Vänsterpartiet från landstingsstyret – följdes av en vecka med rapporter och nya hot mot BB i både Sollefteå och Ö-vik.

Tidningen Ångermanland skriver den 29 februari: ”Landstinget ser nämligen över kvinnosjukvården och förlossningarna på nytt.” Ett alternativ som utreds är att lägga ner BB både i Sollefteå och i Örnsköldsvik. Det gäller alltså att ha hög beredskap för nya massprotester för vården. Samtidigt visar sig nu landstingets totala underskott bli avsevärt mindre, 135 miljoner kronor, än de prognoser som gavs under hösten.

– Man har försökt fördystra ekonomin för att få igenom besparingarna, kommenterade Nils-Gunnar Molin, ordförande för föreningen Sollefteå framtidens Akutsjukhus, i Sundsvalls Tidning.

– Nu har man tid att titta på stafettkostnader, datasystem och regionvården med mera. Och inte minst ta åt sig av personalens egna förslag.

Men några sådana planer har inte landstingsrådet Erik Lövgren (S) och landstingsmajoriteten. De säger att de ska ta beslut om större ”strukturella besparingar” på landstingsfullmäktigemötet i april.

Som Offensiv rapporterade om i förra numret resulterade Socialdemokraternas brytning med  Vänsterpartiet i landstinget i en öppen strid inom V. Detta efter att  Annica Burman, vänsterpartistisk vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, uttalade att hon delade Socialdemokraternas åsikt om att Vänsterpartiets gruppledare och ledamot i landstingsstyrelsen, Lars-Gunnar Hultin, utgjorde en bromskloss inför de stora nedskärningar som väntar. Hon och två andra ledamöter från södra länsdelen deklarerade också att de inte längre tänkte delta på den vänsterpartistiska landstingsgruppens möten. Lars-Gunnar Hultin krävde då uteslutning av de fronderande från Sundsvall och Ånge. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!