Nya hot mot vården i Övik

2016-07-27 12:41:44
Rekorddemonstrationer i Ådalen och Örnsköldsvik stoppade tillfälligt landstinget från att göra drastiska nedskärningar i vården. Men till hösten väntar beslut som hotar ”rycka undan mattan” för BB i såväl Sollefteå som Övik. I juni klubbade landstingsfullmäktige, trots närmast en folkresning i Ådalen, att lägga ned akutkirurgin i Sollefteå och flytta den till Övik. Medicinska rehabiliteringen flyttas till Sundsvalls sjukhus.

I samma månad hade landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd ett möte där tre alternativ till nya ”besparingar” lades fram. SVT Västernorrland redovisar att i två av de tre alternativen föreslås att akutkirurgin läggs ned även i Övik. Därmed skulle sjukhusen inte kunna ta hand om till exempel svårare trafikolyckor eller förlossningar. Närmaste sjukhus blir i Umeå eller Sundsvall. Även barn och kvinnosjukvård hotas.

Sedan januari har 19 läkare lämnat Sollefteå sjukhus. Akutkirurgin i Sollefteå sommarstängdes 17 juli. Idag är det ytterst osäkert om den kommer att öppnas då läkare saknas.

Bo-Göran Widman, överläkare i allmänkirurgi på Sollefteå sjukhus och ordförande i Ångermanlands läkarförening i Sundsvalls tidning:
– Man tycker det finns för många sjukhus och det finns olika sätt att lägga ner verksamheten. Ett är att göra arbetsmiljön så dålig att personal inte vill vara kvar. Då behövs inga beslut. 

Akutkirurgin i Övik kan lamslås från och med november då de, som det ser ut idag, bara kommer att ha en överläkare. 

Rättvisepartiet Socialisterna har stött och kommer att stödja all fortsatt kamp för att rädda vården i Västernorrland. Vårdfacken tillsammans med brukare och patientföreningar behöver gå samman i en riksomfattande kampanj för verkliga resurser till vården. För ett riksomfattande vårduppror där även Västernorrland demonstrerar den 4 september. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!