Nya hot mot vården i Skåne

2017-05-17 23:44:46
Sjukvården i Skåne fortsätter att krisa. Personalen säger upp sig på grund av dåliga löner och dåliga arbetsförhållanden. Köerna till vårdcentralerna och till akutsjukvården blir allt längre och läkare varnar för att patientsäkerheten hotas på sjukhusen. Samtidigt visar nya siffror på att hälften av vårdcentralerna i Skåne saknar cirka 100 miljoner. Värst är det i Malmö och Lund.

De olika partierna i regionen kommer med alltmer desperata förslag på hur krisen ska lösas.
Moderaterna vill lägga ner olönsamma vårdcentraler, vilket skulle betyda att hälften av Skånes alla 87 vårdcentraler skulle försvinna.
Socialdemokraterna har kastat fram ett förslag om att man ska ta pengar från akutsjukvården och sjukhusen för att täcka de 100 miljoner kronor som saknas i primärvården.
Socialdemokraterna vill också styra patienter från sjukhusens akutmottagningar till primärvården.
Men det kommer också förslag från chefer inom primärvården. Vårdcentralen i Södra Sandby utanför Lund har sedan den 2 maj minskat öppettiderna på vardagar med 2 timmar per dag. Detta för att ”kvaliteten på vården ska förbättras”, enligt verksamhetschefen.

Nu måste trenden brytas! Vården måste rustas upp istället för att försämras.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla att delta i vårdprotesterna den 3 september. Kampen mot försämringarna måste samordnas:

  • Mer personal – uppvärdering av de vårdanställdas löner och arbetsvillkor.
  • Riv upp privatiseringslagen LOV.
  • Nej till vinster i välfärden och marknadsstyre i sjukvården.
  • Fullt stöd till BB-ockupationen i Sollefteå. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!