Nya kvinnoprotester i Polen mot inskränkningarna av aborträtten

2016-10-27 16:06:06
Den 22-24 oktober tog kvinnor i Polen återigen till gatorna i protest mot regeringens förslag att försämra den redan mycket inskränkta aborträtten. Liberaler har satt sig själva i ledningen för rörelsen som tyvärr har falnat.

I Warszawa demonstrerade bara 2 000 den här gången. För tre veckor sedan ägde en strejk rum med ett massivt deltagande då 160 000-200 000 deltog. Det ledde till en omedelbar delseger där regeringspartiet PiS gjorde en helomvädning och röstade ner en kvinnofientlig grupps medborgarförslag om totalförbud även vid incest, våldtäkt och när kvinnans liv är i fara. 

Men som Offensiv varnade för redan då förbereder PiS ett eget förslag som nu har presenterats. Försämringen innebär att kvinnor inte kommer att få göra abort när fostret har en allvarlig missbildning, utan kvinnan ska tvingas föda för att fostret ska få en religiös begravning.  

Kvinnostrejken den tredje oktober sprudlade av liv underifrån, men Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Polen, Alternativa Socjalistyczna, uttryckte farhågor för att en självutnämnd ledning tog beslut över massornas huvuden. 

Den 24 oktober försökte dessa liberaler ha stenhård disciplin på den betydligt mindre demonstrationen. De satte polisen på tre kvinnor som hade plakat som inte var undertecknade med ledningens beteckning. Denna försökte döda det växande kravet på fri abort som rörelsen väckte genom att gång på gång betona att de inte är för fri abort, utan bara mot ett totalförbud. 

Vänsterflygblad förbjöds på demonstrationen och vakter förföljde medlemmar från Alternativa Socjalistyczna som hade just vänsterflygblad.

Ett av de förbjudna plakaten hade texten ”Systrars kraft – vi står med Natalia”. Natalia Przybysz är en konstnär som modigt har gått ut och öppet talat om sin abort. Som ett resultat har hon möts av en våg av hat.

Malgorzata Danicka, aktiv i polska Kvinnornas 8 marsallians, talade på Rättvisepartiet Socialisternas möte om abortkampen i helgen. Hon poängterade att aborter så klart förekommer – de som har råd åker utomlands. Denna klassfråga innebär en splittring där de med pengar tycker att det är en ickefråga medan andra utsätts för ett stigma. 

Vidare gjorde hon poängen att den katolska kyrkan inte är huvudproblemet, utan ett verktyg för systemet. 

– Det var med återinförandet av kapitalismen som kvinnoförtrycket ökade. De hårda abortlagarna infördes 1993 och de pressade kvinnorna tillbaka till hemmet. Hennes obetalda hushållsarbete göder systemet. Det blir så lätt för makten att ställa grupper mot varandra. Kvinnor som blir slagna av sina män i hemmet har mindre kraft kvar till att gå ut i strejker mot orättvisor, sade hon på mötet.

Malgorzata visade därmed hur aborträttskampen inte är en andrahandsfråga som många inom vänstern tidigare har trott, utan hur frågorna hänger ihop. 

Hon gav slutligen också en känga till den kända polska fackföreningen Solidaritet som inte bara vägrade att stödja den stora kvinnostrejken, utan också försökte stoppa rörelsen från att använda ett foto där deras banderoll syntes i bakgrunden. Trots dessa byråkrater är kvinnor och andra förtrycktas strävan till frihet något som aldrig kommer att kunna kväsas i längden. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!