Nya murar mot flyktingarna

2006-12-20 14:03:42
Den stora proteströrelsen under 2005 till försvar för flyktingars rättigheter ledde till en tillfällig lag som gav fler asyl. Dessutom avskaffades den ökända utlänningsnämnden. Men med de nya migrationsdomstolarna fortsätter nu samma omänskliga flyktingpolitik som tidigare.

Under den tillfälliga lagen (från november 2005 till mars 2006) uppmanades gömda flyktingar att söka på nytt. Men trots talet om ”generositet” fick bara 18 000 av drygt 30 000 stanna. 12 000 flyktingar, 41 procent, fick avslag. Av barnfamiljerna fick 24 procent nej på sina ansökningar.
Över 2 000 av de sökande utvisades. Tusentals har därmed tvingats att gömma sig igen. Att utvisas med tvång skulle vara en tragedi, i många fall ett hot mot deras liv.
Rörelsen för flyktingars rättigheter under 2005 krävde en allmän amnesti för alla som gömmer sig. De som idag gömmer sig skulle få rätt till ett liv – utbildning, sjukvård, arbete, bostad. Men de riksdagspartier som redan i april 2005 sa nej till de apatiska barnen – socialdemokraterna och moderaterna – sade också nej till en amnesti. Och av partierna som krävde amnesti vågade vänsterpartiet inte ställa ultimatum till s-regeringen. Resultatet blev den tillfälliga lagen.
Den 1 april upphörde lagen och de nya migrationsdomstolarna började verka. Dessa har i stort sett fortsatt i utlänningsnämndens fotspår. Migrationsdomstolen i Stockholm, som för övrigt innehåller en del f d anställda från nämnden, har bara beviljat uppehållstillstånd till 12 procent av de sökande. I Malmö har 30 procent fått ja, medan ungefär var femte fått uppehållstillstånd hos domstolen i Göteborg.
Andelen som fått bifall från Migrationsverket och domstolarna är nu nere på samma låga nivå som innan rörelsen 2005. I september hade 54 flyktingar från Kongo-Kinshasa fått avslag, medan 8 fått bifall. Det är 12 procent bifall för flyktingar från det värsta katastroflandet! För Afghanistan var siffrorna i november 166 avslag, 97 bifall. Undantagen har varit Irak, Burundi och Somalia, där en majoritet fått bifall.
Migrationsverket rapporterar nu om ”flyktingströmmar” till Sverige i år och nästa år. I själva verket är det en ökning av antalet asylsökande från 21 000 till 22 000 i år, och till 25 000 nästa år. Det är fortfarande en bra bit under de 33 000 som sökte asyl under 2002.

Billström

Men verkets rapportering tyder på att det finns starka skäl att frukta ännu högre murar mot flyktingar. Att stoppa och registrera flyktingar är en av de få frågor där EU-samarbetet fortsätter med oförminskad fart. Att Tobias Billström, moderaternas talesman i flyktingfrågor under debatten om de apatiska barnen 2005, nu blivit minister, bådar inte gott. Han har redan, efter ett besök i Köpenhamn, bjudit in sin danska kollega till Stockholm. Danmark tog t ex bara emot 3 500 personer med familjeanknytnng under 2005, medan 21 000 kom till Sverige.
Att fler flyktingar kommer till Sverige är inte konstigt. Det största skälet just nu är det kaos och inbördeskrig som USA-imperialismen skapat i Irak. Folk flyr från ett krig som många av dagens svenska ministrar gav sitt stöd till. Istället för att kräva färre flyktingar till sin kommun – som Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu gjort nu igen – måste kravet ställas att de regeringar och storföretag som tvingar folk att fly ska betala.
Särskilt fackföreningar och arbetarorganisationer måste försvara flyktingarna, som de mest utsatta löntagarna i Sverige idag. Att kräva uppehållstillstånd är att kräva stopp för slavarbeten. Om flyktingarnas situation förvärras ytterligare, kommer det att slå mot alla löntagare.

Per-Åke Westerlund
Nästan lika många gäststuderande som flyktingar 2005
62 463 personer fick uppehållstillstånd under 2005.
  • 8 076 personer fick uppehållstillstånd av flyktingsskäl (2 362 av dem på grund av den tillfälliga lagen).
  • 21 908 personer fick uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning. Av dem var bara 2 004 anhöriga till flyktingar som fått stanna.
  • 5 865 personer fick tidsbegränsat uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl. 18 069 fick uppehållstillstånd på grund av EES-avtalet. 6 837 var gäststuderande och 805 adoptivbarn.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!