Nya nedskärningar på Sahlgrenska

2008-06-25 16:11:23
Bara några veckor efter att politiker och tjänstemän ylat om att vårdstrejken skulle ha varit en samhällsfara hotar de nu sjukvården i Göteborg med ytterligare nedskärningar och massuppsägningar. 200 jobb  hotas.

Ett stort nedskärningspaket väntar nu Sahlgrenska som har ett underskott på 100 miljoner kronor. ­Istället för att ta pengar där de finns, bland annat i Västra Götalandsregionens överskott, väntas mellan 150 och 200 tjänster försvinna och att hela avdelning 2 ska stängas. Avdelning 2 är specialister på hjärt­svikt, lungemboli och blödarsjuka och har platser för hematologi och lungsjukdomar.
– Vi behöver få en bättre ekonomisk balans, vi har producerat för mycket vård, säger områdeschefen på Sahlgrenska Lars Ekström.
På frågan om sjukvården, bland annat medicin, som den är idag inte redan är överbelastad svarar Lars Ekström:
– Det stämmer men jag måste hålla mig till de ekonomiska ramarna.
En nedläggning av avdelning 2 skulle även skapa andra problem med köer till specialistvården när patienter flyttas från en avdelning till en annan.

Patienterna i kläm

Från Vårdförbundet kommer pro­­te­s­­ter mot nedskärningarna.
– Avdelningen som ska bort är ofta fullbelagd, och patienterna måste ta vägen någonstans. Konsekvenserna blir överbeläggning, sämre arbetsmiljö och svårare för ­patienterna att bli inlagda, säger Marianne Lindfors, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.
Ett problem idag är att vårdpolitiker och tjänstemän oavsett politisk partihemvist har accepterat den borgerliga idén om att ”budgetbalans” är en sorts naturlag som alltid ­måste uppnås. Deras utvärderingar av vård, skola och omsorg handlar alltid om ekonomiska resultat, aldrig om patienter, elever eller personal.
– Samtidigt som politiker genom­för nedskärningar på den offentliga vården så klagar de sedan på att den inte fungerar och att det därför behövs mer privata alternativ som i sin tur sedan tar ytterligare resurser från vården. I längden handlar det om att försvara den offentliga sjukvården som helhet, säger Patrik Hooghwinkel från Rättvisepartiet Socialisterna och nätverket Rädda Vården.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!