Nya piskor mot arbetslösa

2007-03-28 16:08:42
Efter sänkt a-kassa och försämrad anställningstrygghet för visstidsanställda föreslår regeringen att arbetslösa omedelbart ska tvingas flytta eller byta yrke. De nya försämringen ska börja gälla från den 2 juli.

I sommar blir det nya piskor mot arbetslösa. Redan första dagen utan arbete ska arbetslösa kunna tvingas byta yrke eller flytta.
Annars riskerar man att förlora sin a-kassa.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littoron (m) skyller arbetslösheten på de arbetslösa och anklagar dem för att inte söka jobb.
”Vi tycker att det är en signal om att man inte bara kan sätta sig och vänta med armarna i kors de första hundra dagarna”, mässade han när regeringen presenterade sitt förslag i förra veckan.
Det råd som Littorin ger arbetslösa är att de kan ”börja pendla lite längre”. Det vill säga flytta.
Även möjligheten att få a-kasseperioden förlängd försvinner i sommar.

En av flera försämringar

I stället ska de arbetslösa föras över till det som regeringen kallar en jobb- och utvecklingsgaranti efter 300 dagar, eller efter 450 dagar för den med barn under 18 år. Ersättningsnivån sänks då till 65 procent. Innehållet i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti är ännu oklart.
Från den 2 juli kommer arbetsgivarna inte längre att vara skyldiga att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen.
Den nya förslagen ska ses mot bakgrund av tidigare försämringar och att regeringen kraftigt minskat anslagen till arbetsmarknadsåtgärder samt vuxenutbildning.
Regeringen vill med alla dessa åtgärder piska fram en låglönemarknad. Arbetslösa ska helt enkelt tvingas acceptera ett jobb till lägre lön. I förlängningen sätter detta en press nedåt på alla arbetares löner.
Samtidigt hotar en snabbt ökad arbetslöshet när konjunkturen vänder.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!