Nya privatiseringar av sjukvård när regeringen avskaffar stopplagen

2006-12-06 14:26:21
Nu upphäver högeralliansen stopplagen och öppnar för ytterligare privatisering av sjukvården.

Dessutom ska privata sjukförsäkringar kunna användas också inom den offentliga vården.
I Stockholm är redan hälften av vårdcentralerna privata. 2005 gjorde de tillsammans en vinst på 80 miljoner kronor, skattepengar som i många fall hamnar hos aktieägarna. Nu ska även akutsjukhus kunna säljas ut.
Som Offensiv konstaterade den 26 oktober, innebär slopandet av stopplagen att en marknad till ett värde av 250 miljarder blir tillgänglig för vårdbolagen.

”Vinst – inget problem”

”Vinst i vården är inget problem” säger socialminister Göran Hägglund, som redovisar högeralliansens vårdpolitik i ett inlägg på DN debatt 4 december. Samma dag som Dagens Nyheter rapporterade om att läkaren Per-Olof Ehrsen på Rosenlunds vårdcentral, tjänat omkring 5 miljoner sedan han var med och köpte upp vårdcentralen för fem år sedan.
Hägglund skriver: ”För en entreprenör är det emellertid nödvändigt med ett ekonomiskt överskott i verksamheten om de ska kunna göra nödvändiga investeringar i kompetens och teknisk utrustning.” Men fyra miljoner, större delen av Rosenlunds vinst, gick inte alls tillbaka till verksamheten. Den delades ut till aktieägarna och bidrog bland annat till Per-Olof Ehns personliga förmögenhet. Han är i gott sällskap. Enligt Dagens Nyheter hamnar omkring 34 miljoner av de skattepengarna i läkarnas fickor.
I sin remiss föreslår regeringen, förutom att stopplagens slopas, att även bestämmelsen om att landstingen ska driva regionsjukhusen tas bort. Även om Hägglund säger att det inte finns några planer på att landets sex regionsjukhus ska läggas ut på entreprenad, kommer det alltså nu att vara möjligt.

Ingen offentlig vård

Slutligen kommer det inte längre att vara nödvändigt att landstinget bedriver verksamheten vid minst ett sjukhus. Det förslaget innebär att invånarna i vissa landsting kan bli helt utlämnade till privat vård.
Även förbehållet om att vården ska bedrivas med offentlig finansiering tas bort.
Inom den privata vården skapar privata sjukförsäkringar redan idag gräddfiler för 200 000, oftast högavlönade, personer. Med regerigens förslag kommer de att kunna få förtur också i offentligt finansierad vård.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!