Nya strider i Libanon

2007-05-23 11:37:45
Håller Libanon på att glida in i ett nytt inbördeskrig? Faran växer, sedan den libanesiska armén omringat och artilleribombat ett palestinskt flyktingläger på jakt efter en ny sunnimuslimsk gruppering, Fatah al-Islam.

För drygt ett år sedan prisades Libanons västvänliga regering av George W Bush som ett exempel för hela Mellanöstern. Sedan följde Israels krigsanfall förra sommaren. Shiamuslimska Hizbollah sågs som hjältar i arabvärlden, medan USA och Israel ville stämpla Hizbollah som terrorister.
Men nu handlar det alltså om en sunnimuslimsk gruppering, som sägs ha kopplingar till al-Qaida. Både Syrien och Saudiarabien pekas också ut som möjliga sponsorer av Fatah al-Islam. Den libanesiska arméns urskiljningslösa attack mot ett av de palestinska flyktinglägren – utsatta för diskriminering och fattigdom – säger mycket om hur instabil situationen är i Libanon.
Vinterns Hizbollahledda massprotester har inte lyckats fälla den svaga regeringen, som blivit allt mer beroende av armén.
Veckans strider är också ett resultat av USA:s krig i Irak och framväxten av nya islamistiska högergrupper.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!