Nye presidenten hotar kvinnors hälsa

2017-01-23 15:41:50
Med Donald Trump som president och en kongress som är övervägande republikansk hotas nu aborträtten i USA. Både på nationell och delstatsnivå finns flera förslag om inskränkningar av kvinnors rättigheter.

Donald Trump har uppmärksammats för sina sexistiska uttalanden och attityden att han har rätt att göra det han vill med kvinnors kroppar. Samtidigt är han en uttalad abortmotståndare som redan har utlovat attacker på aborträtten och andra rättigheter som kvinnor har vunnit efter åratal av kamp. Trump vill riva upp dagens lagstiftning som existerat sedan 1973, och han har makten att tillsätta domare i Högsta Domstolen för att göra just detta. På sin sida har Trump majoriteten av sydstaternas republikanska ledare. Bara i Texas har över tio lagförslag om att begränsa aborträtten kommit in hittills i år. Tony Tinderholt, en republikansk politiker i Texas och Trumpanhängare, har lämnat in ett lagförslag som skulle ge foster samma rättigheter som levande människor och därmed skulle abort klassas som mord enligt lagen. Liknande lagförslag poppar upp överallt nu när Donald Trump blir president.
Aborträtten har alltid varit en kontroversiell fråga i USA, där högern och religiösa krafter har mycket att säga till om i frågan. Det är genom en lång och hård kamp som kvinnor har vunnit och behållit rätten till abort, rätten till att fatta beslut om sina egna kroppar. Aborträtten har hotats och attackerats om och om igen, främst på delstatsnivå, men nu är den även hotad på nationell nivå. Det innebär att alla delstater måste rätta sig efter vad som beslutas nationellt. Även om ett beslut om inskränkning av aborträtten inte går igenom finns det andra sätt att arbeta mot aborträtten, bland annat genom att dra in olika finansieringskällor för de vårdcenter som utför aborter, där Planned Parenthood är ett viktigt exempel som ständigt attackeras av hö­gern. Planned Parenthood arbetar för att förbättra kvinnors reproduktiva hälsa, både genom att tillgodose säkra aborter, preventivmedel, hälsokontroller och behandlingar av sexuellt överförbara sjukdomar.

Samtidigt som Trump och hans anhängare är motståndare till abort vill de även begränsa kvinnors tillgång till preventivmedel. Detta leder till fler oönskade graviditeter och att kvinnor fråntas rätten att bestämma över sina egna kroppar och liv. Genom attackerna mot den nuvarande sjukvårdslagstiftningen ”Affordable Care Act”, även kallad ”Obamacare”, ser Trump till att fattiga kvinnor inte längre får tillgång till pre­ventivmedel, aborter och annan hälsovård.
Det är inte bara kvinnors rättigheter som hotas under Trump. Hans öppna rasism ger styrka och legitimitet åt högerpopulistiska och högerextrema krafter inte bara i USA utan över hela världen. Det är ett annat sätt att splittra arbetarklassen, att söndra och härska, precis som attacker mot kvinnors rättigheter.

Det är hög tid för att aktivt försvara kvinnors rättigheter i form av en stark och enad kamp mot sexismen, kvinnofientliga lagförslag och den högerpolitik som tjänar på orättvisor och förtryck. Det är ingen slump att kvinnor står i fronten för alla proteströrelser som äger rum just nu i USA – oavsett vilken fråga det gäller. Unga kvinnor har dominerat Trumpmotståndet hittills och Women March är den globala samordnaren med störst räckvidd för protester mot Trump 20 och 21 januari.
Kampen mot kvinnoförtryck är en kamp mot högerpolitik och rasism, och alla förtryckta grupper behöver nu enas i en kamp mot Trumps och hela USA:s politiska etablissemangs attacker. Det är genom masskamp som våra rättigheter har vunnits, och det är genom masskamp som vi försvarar dem. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!