Nyliberal bärsärkargång

2013-02-20 13:12:42
”Det pågår ett klasskrig och det är min klass, de rika, som driver detta krig. Och det är också vi som är vinnaren”. Det sa Warren Buffet, en av världens rikaste personer, till New York Times för ett par år sedan.
Warren Buffet talade i denna sak å alla kapitalisters vägnar. Klasskriget är globalt och dess första slag har vunnits av kapitalistklassen, som blivit mindre på kuppen men rikare och mäktigare.
Klasskriget är dock långt ifrån avgjort.
De groteska klyftor och klasshat som detta krig har fött varslar om bittra slutstrider. Inte minst i Sverige, som under senare år blivit de globala lönesänkarnas och välfärdslaktarnas förlovade land.
”Milton Friedman skulle känna sig mer hemma i Stockholm än i Washington DC”, skriver den globala kapitalismens husorgan Economist i en hyllning till nyliberalismens Sverige.
Enligt Economist är den nya svenska ”supermodellen” värd samma hyllningar som världens kapitalister gav till den massförstörelse av Storbritannien som Margaret Thatcher ägnade sig åt under 1980-talet. Thatcher lyckades lägga fler industrier i ruiner än vad till och med Hitlers bomber lyckades med under andra världskriget.
Thatcher hade Milton Friedman som idol. Friedman var nyliberalismens  gudfader och exempelvis arkitekten bakom den politik som general Pinochet bedrev i Chile efter militärkuppen 1973. Efter att stormen Katrina ödelagt New Orleans 2005 såg Friedman en chans att utnyttja katastrofen till att privatisera hela skolväsendet. I ett slag blev New Orleans som Moderaternas Danderyd – den kommunala, offentligt drivna skolan utraderades.
Elevpeng och det så kallade fria skolvalet var något av Milton Friedmans signum och hans idéer vad gäller marknadsanpassning av skolan har genomförts till punkt och pricka av högern och Socialdemokraterna i Sverige.
Med socialdemokratins historiska svek följde det borgerliga systemskiftet – katastrofkapitalism i svensk tappning.
Tillbakarullningen i Sverige har gått så långt att Economist vill återfödas till viking.
Kapitalisterna som moderna vikingar som går bärsärkagång (löper amok) mot välfärd och jobb, så kan klasskriget också beskrivas och lägg därtill att ett verkligt Ragnarök hotar om kapitalismen inte avskaffas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!