Nyliberal politik orsakar tågkaos

2011-01-12 14:40:05
Jul och nyår innebar tågkaos över hela landet. Pågatågen i Skåne, Östgötapendeln, pendeltågtrafiken i Stockholm, Västtrafiken, Norrlands­tågen – överallt inställda och försenade tåg.

Detta är resultatet av politiska beslut – om att avregle­ra, privatisera och skä- ra bort personal. Regeringen, direktörer och ekonomer bär ansvaret.
Moderaten Per Unckel var regeringens utredare efter förra vinterns kaos. Han sade i höstas att han var beredd att ta gift på att det inte skulle upprepas!

Den ansvariga ministern Catharina Elmsäter-Svärd (också moderat) förklara­de sig vara ”nöjd” med SJ och Trafikverket. Hon lade sedan till att folk kanske fick räkna med att fira jul på en annan ort än de tänkt sig.
Fackförbundet Seko, som organiserar tågpersonal, har visat på hur järnvägen missköts. Det är 1 500 färre som arbetar med banunderhåll idag än i slutet av 1990-talet. De som finns kvar har farliga­re jobb och otryggare anställningar. Fyra järnvägs- arbetare dog på jobbet under 2010, påpekar Se­ko.

Staten har minskat anslagen till underhåll fyra år i rad. Enligt Trafikverket behövs två miljarder kronor mer per år, en ökning med 40 procent jämfört med högerregeringens budget.
Underhållet sköts av flera olika vinstdrivande företag istället för att samordnas.
Statliga SJ har ett vinstkrav på 10-15 procent och en tredjedel av vinsten ska betalas in till staten. Tågtrafiken har dessutom konsekvent missgynnats jämfört med långtradare och bussar.

SJ, som inte vill uppge hur många resenärer som har begärt att få ersättning av resegarantin, har redan meddelat att många tåg kommer att ställas in även under januari.
Detta är precis den utveckling som många järnvägsanställda och även Rättvisepartiet Socialisterna varnat för. Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Riv upp avreglering och privatiseringar inom kollektivtrafiken. Samordning av järnvägen i of- fentlig ägo och under kontroll av de anställda.
  • Massiv satsning på underhåll av järnvägarna. Fler anställda på bättre villkor.
  • Bygg ut järnvägen efter behov – fler dubbelspår, bygg Norrbotniabanan, snabbtåg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!