Obama vill utöka gränskontrollerna

2013-05-19 08:15:56
Barack Obama planerar att utvisa lika många papperslösa som totalt har utvisats under de senaste hundra åren.

Invandring till USA blir allt ­svårare när USA förstärker murarna kring landet och gränsbevakningen har vid flertal tillfällen skjutit obeväpnade personer som försöker ta sig över gränsen. Detta har lett till ett återuppvaknande av en rörelse för invandrares rättigheter och att 70 procent av USA:s befolkning ­stödjer idén om ett program som leder till uppehållstillstånd för papperslösa.
Rörelsen har satt en så pass hård press på regeringen att Obama nu utsett en grupp senatorer som ska formulera en reformplan som ska göra vägen till medborgarskap lättare.
Syftet med reformplanen är att den ska se bra ut på papperet, men den kommer snarare att gynna stora företag som redan utnyttjar migrantarbetare och papperslösa. Det finns många som har arbetsvisum i USA; något som inte brukar leda till permanent uppehållstillstånd och medborgarskap utan enkelt kan dras in med utvisning som följd. Detta tvingar migrantarbetarna att arbeta under usla villkor och låga löner, vilket pressar ner lönerna för alla arbetare och skapar spänningar inom arbetarklassen.
Invandrare och papperslösa står för en allt större del av arbetskraften i USA. År 2010 arbetade 23,1 miljo­ner utrikes födda personer i USA, 16,4 procent av arbetskraften. Däremot utgör de bara 13 procent av befolkningen.
Ett av Obamas villkor för reformen är en förstärkning av gränskontrollerna. Regeringen vill att gränskontrollerna ska förstärkas innan de andra reformerna införs. Obama har redan fördubblat gränsbevakningen jämfört med hur den var för sju år sedan och spenderade hela 18 miljarder dollar, 119 miljarder kronor, på den bara under förra året.

Papperslösa arbetare blir i regel utnyttjade på arbetsmarknaden. Många arbetar med lantbruk och hushållsarbete, där arbetare ofta är helt oskyddade. De låga lönerna och dåliga arbetsvillkoren innebär usla levnadsförhållanden. Papperslösa betalar generellt sett mer i hyra än medborgare, trots lägre löner. Det är redan svårt för dem att få ta del av allmännyttan så som sjukvård och med den nya reformen kommer det att bli ännu svårare, trots att de betalar skatt.
Jakten på papperslösa har blivit en stor marknad för kapitalister. Hälften av de papperslösa som grips blir inlåsta i privata häkten eller för-var, där många blir kvar i åratal ­eller till och med decennier. Dessa fängelser ägs av ett mycket litet antal företag som tar emot bidrag på miljar­der dollar av staten, vilket gör det till en lönsam verksamhet. Företagen har i sin under de senaste tio åren spenderat 45 miljoner dollar (297 miljoner kronor) i lobbyverksamhet gentemot regeringen.
Trots att den illegala invandring­en har minskat under de senaste åren fortsätter den här verksamheten att spridas.

Går reformplanen igenom
innebär det trots alla negativa sidor en viktig seger, som gäller hbt-personer. Det kommer att möjliggöra anhöriginvandring även för samkönade par. Reformen skulle inte finnas om det inte vore för den växande hbt-rörelsens kamp i USA under de senaste åren, vilket visar på att kamp lönar sig.
Krav måste ställas på att alla papperslösa ska ha samma rättigheter som medborgare, med lika löner och arbetsvillkor samt samma möjlighet till vård och utbildning.
Det räcker inte med att bara kämpa för uppehållstillstånd och medborgarskap för invandrare och papperslösa.
Kampen måste fortsätta även efter att detta har vunnits, för rätten till fasta och trygga anställningar, levnadslöner, vård och bostäder. Det gäller för alla arbetare, som måste kämpa tillsammans och övervinna kapitalisternas ”söndra och härska”-strategi.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!