Asylrörelsen Stockholm laddade för 6 juni

2013-05-15 12:16:49
– Den enda skillnaden mellan oss och papperslösa är papperen.
Så inledde Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm det fjärde stormötet som organiseras av Asylrörelsen Stockholm. 65 aktivister deltog.


Fokus låg på mobiliseringen inför den riksomfattande protestdagen för flyktingamnesti som kommer att hållas den 6 juni, men mötet inleddes med två aktuella frågor: Situationen för gömda flyktingar, samt facklig asylkamp och kampen för lika villkor.
Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm talade om situationen för gömda flyktingar:
– Om jag ska beskriva situationen nu så kan jag säga att den är helt sjuk.
– Papperslösa vågar inte gå till sjukhus på grund av att de är rädda för polisen. De vågar inte skicka sina barn till skolan för de är rädda att polisen ska ta dem.
– Jag jobbade för ett företag, 12 timmar om dagen. Sex dagar i veckan. För 3 000 kronor i månaden, berättade Juma Lomani från Riksförbundet Shahmama och Salsal.
Juma informerade om de papperslösa ungdomarnas hungerstrejk i Gävle och om den demonstration som deras organisation ordnar på fredagen. Bilar från Stockholm kommer att avgå till Gävle för att visa solidaritet.
Petri Myllykoski, bussförare och fackligt aktiv i Kommunal Nobinatra­fiken, talade om behovet av att fackföreningarna tar aktiv kamp mot utvisningar:
– 2012 lanserade vi ett upprop: ”Vi vägrar medverka vid utvisningar”. Nu gäller det att sprida detta upprop i olika klubbar, sektioner och förbund. Det gäller att sprida ­parollen ”internationell solidaritet”, för det har varit ryggraden i fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen så länge.
Petri talade också om kampen för lika villkor och avtal och pekade på internationella exempel där ­inhemska arbetare tagit kamp tillsammans med samma migrantarbetare företagsledningen velat ersätta dem med – kamp som har lett till seger genom enighet.
I diskussionen som följde var det några som delade med sig personliga berättelser om sina tider som papperslösa. Andra talade om fall som de själva driver.
Vidare diskuterades det även hur vi bäst kan mobilisera inför 6 juni och aktioner för rätten till asyl kommer även att genomföras innan dess.
Mer info går att hitta på Asylrörel­sens facebooksida inom kort. Över 1 000 affischer och flera tusen flyg­blad delades upp mellan organisationer och aktiva.
Anna Löfgren

Fakta:

■ Asylrörelsen Stockholm är ett nätverk bestående av Studenter mot rasism, Föreningen Varken hora eller kuvad, Riksförbundet Barnen Först, Papperslösa Stockholm, Iranska flyktingars riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Iranska flyktingars riksorganisation, Etiopiska flyktingföreningen, Casa Peru, Afghanska föreningen, Vänskapsföreningen Afghanistan och Sveriges folk, Riksföre­ningen Shahmamah och Salsal samt enskilda aktivister.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!